Voor iedereen die geen geldboom in de achtertuin heeft staan en gewoon economy class mag zitten, moet slim zijn. En laat er nou toevallig een briljante truc bestaan waarmee je ervoor zorgt dat de stoel naast je in het vliegtuig hartstikke leeg blijft.

Er zijn twee manieren om de kansen te vergroten dat er niemand naast je komt zitten, afhankelijk van of je in je eentje reist of samen met iemand.

Voor als je met z'n twee bent

Als je samen met iemand reist zijn de kansen volgens LifeHacker een stuk groter om een stoel naast je vrij te hebben door de stoel bij het raam én de stoel bij het gangpad op dezelfde rij te boeken. Luchtvaartmaatschappijen zetten vaak niemand op die middelste stoel, tenzij de vlucht helemaal volgeboekt is. En dat betekent dat jij en je beste vriendin in principe een hele rij voor jullie zelf hebben. Klinkt goed, toch?

Voor als je alleen bent

Als je alleen reist heb je twee opties. Nogmaals, het gaat erom dat je de juiste stoel uitzoekt. Als je de mogelijkheid hebt om een stoel te kiezen voor je vliegt, ga dan voor een stoel helemaal achterin het vliegtuig, het liefst bij het gangpad. Waarom? De stoelen achterin en de stoelen in het midden zijn het minst geliefd, wat kan betekenen dat die stoel naast je vrij blijft.

Het andere idee is van Daraius Dubash van Million Mile Secrets. Hij oppert om de app van je luchtvaartmaatschappij te downloaden en de stoelverdeling te checken terwijl je op het vliegveld wacht. Als het lijkt alsof alle stoelen rondom jou bezet zijn, wacht dan tot je bij de gate bent en switch je stoel naar een rustiger plekje in het vliegtuig. Blijkbaar kan dit tot de laatste minuut, aldus Dubash.

Als de app van je luchtvaartmaatschappij je niet toestaat om van stoel te wisselen nadat je ingecheckt bent, kun je ook de stoelen checken en aan de stewardess of iemand anders vragen of je ergens anders mag zitten.

Niet gelukt? Check: