Voor wie een beetje vinger aan de Nederlandse kunstpols houdt, weet: vandaag opent kunstbeurs Art Rotterdam! Een kunstbeurs die focust op de nieuwste ontwikkelingen binnen de beeldende kunst. Een slordige 125 voorname galeries doen mee en tonen werk van zeer begaafde jonge beeldende kunstenaars. Een succes, zo bewezen voorgaande edities. De beurs trok vorig jaar een keurige 26,5 duizend bezoekers en mag zich volgens de Amerikaanse Huffington Post gerust tot de vijf beste winterkunstbeurzen ter wereld rekenen. Niet mis, als je het lijstje er eens bij pakt en ziet dat het prestigieuze Art Basel er ook op prijkt.

De locatie van Art Rotterdam is traditiegetrouw in de oude Van Nelle Fabriek, die tevens siert op de UNESCO Werelderfgoedlijst (nog zo'n lijst waar je best op wil staan, zeg maar).

Art Rotterdam-Directeur Fons Hof tipt de solopresentatie van Nederlandse kunstenaar Klaas Kloosterboer, te bezien bij de galerie Ellen de Bruijne Projects. En de installatie van jonge Deense kunstenaar Benedikte Bjerre, van galerie Lullin Ferrari uit Zurich.

Wij zijn zo vrij die tips aan te vullen met:

Prospects & Concepts – Mondriaan Fonds toont talent

Ben je opzoek naar kunstenaars die op het punt staan om door te breken, dan moet je bij Prospects & Concepts zijn. Het Mondriaan Fonds toont hier het werk van jonge kunstenaars die in 2015 een Werkbijdrage Jong Talent ontvingen. Neem de tijd, want het zijn er dit jaar vijfenzestig. Loop vooral even langs het werk van Marijn Ottenhof, Kim van Erven en Britt Dorenbosch.

instagramView full post on Instagram

New Art Section

Ben je klaar bij Prospects & Concepts, loop dan door naar de New Art Section voor meer werk van opkomende kunstenaars. Hier zetten jonge galeries uit binnen en buitenland vijfentwintig solopresentaties neer. Check vooral de presentatie van Pennacchio Argentato bij Galleria Acappella en Felicity Hammond bij Space In Between.

We Like Art - Editions & Multiples

Wil je kunst aan de muur, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ga dan kijken bij We Like Art in het Schiegebouw. Achter We Like Art zitten twee enthousiaste kunstliefhebbers die het kunstkopen laagdrempelig willen maken. Bij We Like Art - Editions & Multiples vind je werk in oplage van jong talent en toonaangevende kunstenaars, zoals Guy Vording, Jantien Jongsma en Femmy Otten. De werken zijn geprijsd tussen de 100 en 2000 euro, zeer betaalbaar dus.

Intersections

Waar op de beursvloer de kunst netjes in witte hokjes hangt, krijgt het werk bij Intersections de ruimte. In de voormalige werkplaatsen van de Van Nellefabriek zetten kunstenaarsinitiatieven en non-profit spaces een presentatie neer van video-, installatie- en performancekunst. Dit is een plek om je te laten verrassen.

Patty Morgan Boardroom Sessions

Onderdeel van Intersections is online kunstplatform Patty Morgan. Ook dit jaar komen ze over uit Amsterdam voor een stukje grensverleggende kunstparticipatie. Elke dag organiseert Patty Morgan verschillende 20 minute meetings waarbij vergaderd wordt over een kunstwerk dat op de beurs te zien is. Veel jonge kunstenaars, veel goede energie en je hoeft geen master in kunstgeschiedenis te hebben om aan te sluiten.

Gaat dat zien dus. Meer informatie en alle prijzen vind je hier.