Het is dat ik niet zo'n huilebalk ben, maar o, wat hád ik een zin om met Sigrid mee te gaan grienen toen ze er eenmaal uit lag. Mijn beoogde Mol, en zo niet, dan toch beoogd glansrijk finalist! De best geklede kandidaat ook nog! Eruit!! Wat me na het van mijn lijstje afhalen van Diederik (zo obvious Molfähig vanaf het begin dat het nóóit DE Mol kan zijn) nu achterlaat met Thomas als enige serieuze langdurige verdachte. Thomas! Die in aflevering 4 niks geks of opvallends gedaan heeft – in tegenstelling tot Jochem, die ik niet verdenk omdat-ie qua type te veel lijkt op de Mol van vorig jaar, Klaas. En Jeroen, die ik wegens twinkelende ogen en vermeende spelvreugde ook niet wenste te verdenken. En Sanne, zelfde laken een pak! Dat Imanuelle niet de Mol is lijkt me duidelijk. Alhoewel?

Niet is wat het lijkt, dat blijkt maar weer.

Damn, ik zat in een tunnel en heb niet genoeg links, rechts en achterom gekeken. Wat te doen? Trouw blijven aan mijn Thomas-verdenking? Als een dolle nieuwe verdachten erbij zoeken? Sanne ondanks stilte in de onderbuik toch gaan verdenken? Weer terugkeren naar Diederik?

Nee, doe ik niet. Ik ga tegen de klok in op onderzoek uit en lees de dagboeken van de Mol nog een keer, en na drie keer lezen constateer ik dat de Mol een man is. Een niet zo heel jonge man, die houdt van Bruce Springsteen en voetbal. Een vrouw zou niet weten dat de voetbalclub van Portland Timbers Army heet (ik heb het gegoogeld). En ik heb nog eens goed gekeken naar de kaft van het boek Miss Mole dat Art zo obvious omhoog houdt aan het eind van de auto-opdracht in aflevering 3. Nu Sigrid weg is was dus toch niet de jongste miss uit het spel de Mol... Heb ik wel goed gekeken naar dat boek? Ik maak een screenshot, zoom in en verdomd als het niet waar is: er staat als je goed kijkt zomaar een letter J in geshopt. Dit is klassiek wieisdemolliaans! Vorig jaar had ik heel die aanwijzing rondom Klaas in het klooster gemist, dat gaat me nu niet gebeuren. Op de kaft staan uitgeverij, auteur en titel: Virago Modern Classics E. H. Young Miss Mole. Al die letters op alfabetische volgorde gerangschikt, plus die losse J vormen de reeks AACCDEEEGGHIIIJLLMMMNNOOOORSSSSSUVY.

Met die letters kun je de volgende zinnen maken:

Imanuelle is de mol

Sanne is de mol

Jeroen is de mol

Jochem is de mol

Maar voor de twee bovenste had je die losse J niet nodig. En ik vermoedde al dat de Mol een man is. Dus… voeg ik Jochem toe aan mijn verdachtenlijstje, met Jeroen als reserve. Ik hou Thomas in de smiezen. En blijf gokken dat Diederik gaat winnen.