Kunst kijken met Ko & Kho is superleuk en supermakkelijk

Kijk maar (pun intended).

Meest gelezen

Er moet toegankelijker over kunst gepraat worden, vinden Ko van 't Hek en Yuki Kho. En gelijk hebben ze. Praten over kunst mag best net zo gaan als praten over films, of voetbal. Je hoeft geen wandelende kunstencyclopedie te zijn om er iets over te kunnen zeggen - voetballiefhebbers hoeven ook geen voetbalgeschiedenis te hebben gestudeerd om hun plasje over een bepaalde wedstrijd, speler of club te doen, is het wel?

Advertisement - Continue Reading Below

Ko en Yuki zijn geen kunsthistorici, maar dól op kunst en mogen er dan ook graag over praten. Dat doen ze sinds twee jaar via Kunst Kijken met Kho en Ko. Ze geven tips over waar toffe tentoonstellingen zijn en adviseren kunst- en culturele instellingen. Met succes en een heleboel plezier.

Bazaar mocht van Kho en Ko een paar adviezen pikken over hoe je door een museum moet lopen. Leest u mee:

De allereerste en allerbelangrijkste tip is dat je moet vertrouwen op je eigen smaak. Trek je niks aan van anderen. Loop een rondje door de museumzalen en wees instinctief. Loop snel langs wat je niet trekt, blijf staan waar je langer naar wilt kijken. Of zoals een kunstwerk van Maurizio Nanucci in Museum Voorlinden zo raakt zegt: 'Listen to your eyes.'

Advertisement - Continue Reading Below

Wait what?! 3000 volgers?!1!! 😱👏🦄🎉💘 Beeld: William Forsythe, Scattered Crowd, 2002-14 🎈🎈🎈

A post shared by Kunst Kijken met Kho & Ko (@kunstkijken) on

Niemand voelt beter waar jij door wordt aangetrokken dan jijzelf. En het mooie is: jij bepaalt zelf waar je naar kijkt. Laat je niet afleiden door wat anderen zeggen, of door de kunstgeschiedenis. Het maakt niet uit of iets een 'meesterwerk' is. Als jij De Nachtwacht niet zo boeiend vindt, fok De Nachtwacht dan.

Word je boos van een kunstwerk. Prima. Dan doet het in ieder geval iets met je. Maar waarom word je er eigenlijk boos van dan?

Wees niet bang als je een kunstwerk niet tof vindt of niet 'begrijpt'. Want je hoeft een kunstwerk niet te begrijpen. Of zoals kunstenaar (en de stem van Ernie (van Bert)) Wim T. Schippers zegt: 'Begrijp jij een boom?' Precies. Gewoon kijken en zien wat je ziet. Of het iets met je doet, dat merk je vanzelf. Doet het niks met je? Volgende kunstwerk beter.

Meer tips? Check de website van Kho en Ko!