O jongens, wat is het spannend! Gisteravond was ik op stap en kon ik geen tv kijken, maar inmiddels heb ik aflevering 3 plus Moltalk 3 (wederom groot mode-applaus voor Ellie in d'r roze colbert) teruggekeken en zit ik weer hélemaal in het spel.

Geweldig fijne opdrachten waren het. De eerste met de geldestafette niet zozeer qua locatie of spectaculaire inhoud – het was eerder suf, alleen de Nordic Walking-stokken ontbraken nog – maar ondertussen kon er uitstékend gemold worden. Feit dat Roos heel verdacht deed door het paadje naar de $ 1000 niet in te slaan zegt dus niks, ze is afgevallen. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: vermoed niet achter elk gestoethaspel een Mollenactie, WIDM brengt simpelweg de grootste kluns in je naar boven. En de klunzigste bedrieger, want ik meen te zien dat zowel Sanne als Jochem overduidelijk zitten te doen alsof ze de Mol zijn – en het dus niet zijn.

Aan wie ik ook een beetje begin te twijfelen is Diederik. Er zijn zó veel signalen die erop lijken te wijzen dat hij de Mol is, tot aan zijn spruitjes-T-shirt aan toe (dat verwijst naar oud-Mol Margriet, die als bijnaam Spruitje heeft), dat het me zo zoetjesaan too good to be true lijkt. Hij is een ijzersterk manipulator, weet precies hoe hij de kijkers en medekandidaten op het verkeerde been kan zetten, wat hem een voorsprong geeft op weg naar de winst. Ik stap van mijn verdenking af en zet vanaf nu in op Diederik als finalist.

Dat Imanuelle deerlijk begon te huilen toen Roos weg moest: geen acteerwerk maar oprechte emotie, als je het mij vraagt. Zij laat hiermee volgens mij alweer zien dat ze een echte kandidaat is, die zich oprecht had gehecht aan haar kamer- en bondgenoot. Zou een Mol nooit doen.

Komen we bij Jeroen: oogt duister door zijn baard en zijn moeilijk te lezen blik maar ik blijf toch vooral ook de fonkeling van de spelvreugde zien. Kandidaat denk ik.

In Thomas blijf ik wel een Mol zien. Hij blijft low-key maar kon makkelijk wat geld lozen in de duinen. Hij reed onhandig en remde ongelukkig bij de auto-opdracht. Hij stelde voor zand-Pictionary te spelen bij de vloedlijn. Wat Sigrid betreft: haar blijf ik ook verdenken. Zo ontzettend braaf in de eerste twee opdrachten, zo ogenschijnlijk hulpvaardig en alert bij de laatste. Maar kom op: eerst het navigatievertrouwen van de groep winnen en dan vlak voor de eindbestemming een zijstraat missen? Ook gek: dat ze meteen instemde om NIET in de enveloppen te kijken waar waarschijnlijk iets zeer verhelderends te vinden was wat betreft de eindopdracht 'zoeken in boeken'? Alsof ze bij het uitkammen van Thomas' koffer wèl last had van scrupules en haar nieuwsgierigheid kon bedwingen…

Als Thomas de Mol is en Sigrid heeft zijn antwoordenlijst gekopieerd, dan heeft ze een enorme voorsprong op de rest, en zou ze zelfs superslimme Diederik kunnen verslaan. Als de antwoorden op de lijst van Thomas kloppen tenminste, en hij niet een vel vol kul als lokaas heeft gebruikt. Aaaargh!

Mag ik dan tot slot toch een licht gespreide tunneltheorie poneren? Sigrid, Diederik en Thomas in de finale. Ik hou graag nog even open wie in welke rol.