Leuke groep weer, leuke zweetvrije bestemming ook. Nee, ik heb vooralsnog niks te mopperen over het nieuwe seizoen WIDM. Ik zat er braaf klaar voor zaterdagavond, en heb daarna Moltalk gekeken – óók een feest trouwens, dankzij de droge humor van Margriet en het gestuiter van Chris. Extra fijn was dat Ellie er zat, in een prachtig minimalistische zwarte coltrui (van Claudia Sträter, liet ze me weten, en speciaal voor de gelegenheid aangeschaft. Ik zweer het, Ellie heeft de smaak van het shoppen te pakken.)

Gek natuurlijk om nu weer te kijken zonder voorkennis. Maar mét deelnemerservaring. Paar dingen die me opvielen: dat je zo'n envelop met een helikoptertje erop niet ziet hangen in een bos: nogal wiedes! Ik heb, lopend naast mijn fiets, in de Dominicaanse Republiek immers een heel parcours tussen de palmbomen afgelegd zonder dat ik één bruine envelop aan een stam zag hangen. Ik geloof dus ook dat Imanuelle, Sanne en Diederik die envelop aan de paal voor het museum oprecht niet zagen. Die dachten natuurlijk dat dat kreng IN het museum hing.

Wat me ook opviel: er zijn binnen de groep diverse fashion tribes te ontwaren. Allereerst de stam van de leren jekkies met Art als aanvoerder en Roos en Thomas als vazallen. Geen idee waar Art die grijze doorgestikte rakker vandaan had, maar ik vond hem iets té elegant en zoet om er de strenge spelleider in uit te hangen. Gratis tip, Art, doe er alleen wat mee als je dat zelf wilt.

Dan de blue jeans tribe, met iedereen behalve Yvonne en Sigrid.

De T-shirttribe: iedereen behalve Sigrid.

De suffe regenjassentribe, iedereen behalve Sigrid.

De hoodietribe, met Vincent, Jeroen en Thomas.

Dan zijn er nog de eenpersoons petjestribe (Thomas) en de grotewollenvestentribe (Sanne), waarvan ik zomaar vermoed dat er nog leden bij kunnen komen.

De bestgekleden van deze groep? Sigrid, by far, en Vincent, van wie de rest van de reisgarderobe jammerlijk ongezien blijft.

Heb ik verdenkingen? Zeker. Als ik degenen die in kapitalen 'kandidaat' op hun voorhoofd hebben staan vast afvink: dat zijn Roos (kan niet liegen), Jeroen (zit iets te veel te glunderen van spelvreugde), Yvonne (idem, als ze wel de Mol is dan een Oscar voor deze vrouw) en Jochem (te veel Klaas-achtig qua profiel om nieuwe Mol te zijn, wil volgens mij vooral graag winnen).

Twijfelachtig maar volgens mij (na bestudering van het fragment waarin ze de enveloppen vinden) geen Mollen: Imanuelle en Sanne. De laatste is het meest verdacht volgens de kijkers, maar ik zie vooral een geconcentreerde kandidaat. In een groot vest.

Wel verdacht vind ik Sigrid, omdat ze zo stil en onnadrukkelijk is. De Mol doet de eerste aflevering meestal niks namelijk, en daarbij ziet ze er als jongste heerlijk onschuldig uit. Al ging dat vorig jaar ook op voor Airen. Maar ondertussen is Sigrid wèl een topactrice. En dat is Airen niet. Hmm. Food for thought.

Tweede verdachte: Diederik. Veel aan het woord in de biecht, was Klaas ook, kan een manier zijn van de regie om de kijkers aan hem te laten hechten. Is bovendien type gezellige allemansvriend, net als Mollen Patrick Stoof en Kees Tol. Hij zei tijdens de bosopdracht: 'Ik concentreer me op de grond' en kwam bij de volgende opdracht niet in de heli terecht. Zou een verklaring kunnen zijn voor de titel: '…zo gedaan.'

Derde verdachte: Thomas. Sympathiek op het eerste gezicht maar: stil water met diepe grond én een acteur.

Tot slot nog één bekentenis: toen ik de muziek hoorde en de beelden zag, van een wit busje on the road, kreeg ik plotsklaps een steek in mijn buik. Gierende heimwee!