Na alle opluchting en omhooggeschoten prestaties die ik ervoer na mijn eerste tirade, en omdat dames en heren collega's onder het mom Gedeelde Smart Is Halve Smart vaker 'Ik weet er een voor je klaaglijst!' riepen dan mijn voornaam, dacht ik: nieuw jaar, nieuwe klaagronde.

Klagen is het nieuwe cool, laten we wel wezen. Goed. Klaar voor de start? Klaag!

1. Handige objecten die je altijd overal ziet slingeren, maar nergens te bekennen zijn op het moment dat je ze echt nodig hebt

Zoals scharen, plakband, perforators, nietmachines en sokken. Vervelend, want vaak besef ik pas dat die kwijt zijn, op het moment dat ik ze nodig heb.

2. Verpakkingen die niet opengaan

Maar na veel te lang ploeteren een heel handig (maar onvindbaar) opensysteempje aan de andere kant blijken te hebben...

3. Als er in de trein (of andere openbare ruimte) ontzettend veel plek is, maar mensen toch precies naast je gaan zitten

Ik heb trouwens onlangs wel antwoord gekregen op de vraag waaróm mensen dat doen. Een treinreizende vriend legde uit dat hij dat dus bewust doet met het oog op de meute die bij een volgend station instapt. En dan heb je het dus niet meer voor het kiezen wie er op de stoel naast je neerploft. 'Dan ben ik liever voorbereid en kies ik liever zelf naast wie ik zit,' aldus die treinreizende vriend. Sounds legit. Sterker nog: het is eigenlijk een groot compliment wanneer het gebeurt.

4. Als de zon schijnt en je je zonnebril vergeten bent

Ten eerste zie ik dan vrij weinig, ten tweede vind ik dat een zonnebril best wel goed bijdraagt aan je streed cred - die dus ver te zoeken is zonder.

5. Als avocado's niet eetrijp zijn, maar er op de verpakking staat dat dat wel zo is

Stom.

6. Technologie die er op hele ongelukkige momenten besluit mee op te houden

Ik heb wat tranen gelaten om computers die pardoes uitvielen en ik (uiteráárd) nog niks opgeslagen had, en weer from scratch beginnen kon. En om computers die vastlopen waardoor alles wat je doet tien keer zo langzaam gaat. Of om telefoons die uitvallen terwijl ze fungeren als navigatie en je dankzij gebrek aan ruimtelijk inzicht steeds verder van je beoogde doel verwijderd raakt. Ik heb heel wat tranen gelaten in naam der technologie, kortom.

7. Over die navigatie: dat dan je telefoon uitvalt en je de weg moet vragen aan mensen die het op zo'n ingewikkelde manier uitleggen dat zelfs een lege telefoon je nog verder brengt...

'Oké, dus dan hier de tweede, nee wacht: de derde straat links, nee rechts, nee, nee links, oké dus de derde straat links, dan een stukje in noordoostelijke richting (?!) en dan de vierde straat... Nee wacht: je moet rechtdoor en dan aan het einde van de straat rechts.' Juist ja. Ben je na de eerste zin alweer vergeten. Altijd een kompas op zak dus - als je weet hoe zo'n ding marcheert dan.

8. Als mensen vragen: 'Gaat het?' En dat doen nadat je net keihard bent gevallen

Nee, natuurlijk gaat het niet! (Bij dezen mijn welgemeende excuses mocht ik dat een keer echt geroepen hebben.)

9. Als er gaatjes komen in de vuilniszak die je aan het verwisselen bent

En je daar te laat achter komt, waardoor-ie scheurt, en het vuilnis van afgelopen week over je zojuist geboende vloer ligt, en een ogenschijnlijk simpele taak als je vuilniszak verschonen uitmondt in een tijdrovende klus, en je denkt: had ik nou maar wèl die tien cent extra uitgegeven aan die stevigere vuilniszakken.

10. Dat mijn bovenburen met betonnen schoenen voor het EK sprint aan het trainen zijn

Althans, zo klinkt het. Mijn onderbuurman denkt dat ik het ben, gezien-ie weleens met z'n bezem tegen het plafond tikt, maar niet dus! Mochten beide buren dit lezen: no hard feelings. We doen allemaal ons best, kijk maar:

11. Als je in de verkeerde rij bent gaan staan

Het schijnt dat dit tussen de oren zit. Kan ik me haast niet voorstellen, want het gebeurt me toch meer dan eens dat ik de personen in de rij naast mij toch zeker vier keer zo snel zie vertrekken als dat ik dat doe.

12. Als je ingebouwde fiets uit een rij met onstabiel geparkeerde fietsen haalt, en terwijl je dat aan het doen bent iets te hard tegen je buurfiets aantikt en dus een fietsendomino veroorzaakt

Natuurlijk met honderden getuigen, waardoor je ook nog 'ns alle fietsen op kunt gaan rapen, want er ongezien vandoor gaan is out of option.

Zo dat was 'm weer. Ook wat te klagen? Drop us a line!