Soms is het kind in kwestie ook gewoon te zoet om niet een foto van te delen op Facebook, of Instagram, of Facebook en Instagram. Hartstikke logisch dat het gedaan wordt, maar besef wel dat de foto's die je plaatst je kind / kleinkind / nicht / neef / andersoortig gerelateerde dreumes hun leven lang blijven achtervolgen. En da's niet oké. Zeker niet wanneer je kind (kleinkind / nicht / neef, afijn je snapt 'm) nog niet zijn of haar toestemming kan verlenen, of niet.

Volgens een onderzoek van het Britse Nominet plaatsen ouders jaarlijks ongeveer tweehonderd foto's per jaar van hun kinderen onder de vijf. Dat betekent dat wanneer een kind vijf kaarsjes uitblaast, al duizend foto's van hem of haar online staan. Hierdoor ontstaat weliswaar onbedoeld toch een bepaalde identiteit - goed of slecht. Zie dat er als kind later nog maar 'ns af te krijgen.

In Frankrijk heeft de overheid duidelijke regels opgesteld wat betreft de privacy van minderjarigen, met pittige sancties. Bij het plaatsen van een intieme kinderfoto zonder toestemming van de desbetreffende persoon kan men een boete van 45.000 euro verwachten, of misschien zelfs een gevangenisstraf van een jaar.

Hoe dit dan op te lossen, vraagt u. In een recent onderzoek vroeg de University of Michigan aan ouders en kinderen welke regels zij zouden stellen aan het gebruik van technologie. De uitkomst: ouders moeten vragen of ze persoonlijke foto's van de kids mogen posten op social media. Mochten de koters het er niet mee eens zijn, zorgt het gesprek er in ieder geval voor dat ze zich bewust worden van de (negatieve) wonderen der digitale wereld. Pas wel op: te vaak dit gesprek aangaan kan onnodig druk leggen op het kind om constant 'leuk te doen'.

Als laatst kwam nog aan bod dat enkel positieve beelden en gebeurtenissen gedeeld mogen worden. En wanneer ouders raad nodig hebben in verband met iets negatiefs, kan dat altijd zonder foto en naam van het kind. Zo wordt voorkomen dat men op een later moment, na een simpele Google-sessie, achter iemands vervelendste details van vroeger komt.

Daarbij kan dit ook nog gebeuren wanneer je als enthousiaste ouder te veel foto's van je kind verspreidt.