Het is voor De Mensen Die Mij Een Beetje Kennen geen nieuws meer dat ik verzot ben op Parijs. En mocht ik ooit mijn biezen pakken om me ergens in Parijs, maar liefst in de buurt van 74 Rue du Cardinal Lemoine (want: het oude thuis van Ernest Hemingway), of van Place des Vosges (want: gewoon een heel mooie buurt), te vestigen, dan zullen Die Mensen Die Mij Een Beetje Kennen daar waarschijnlijk precies geen wenkbrauwtje voor optrekken. Ze zullen denk ik alleen iets mompelen als: 'Nu pas?'

Ik weet trouwens al wat ik er, eenmaal sur place, dan elk weekend zou gaan doen. Naar boekenwinkel Shakespeare & Company, een boek kopen, en dat dan in een ruk uitlezen bij het cafétje ernaast. O joy.

En omdàt ik vast ooit die biezen ga pakken, voor naar Parijs, struin ik met enige regelmaat Franse websites af om a) net te doen alsof ik alles begrijp, en b) mieterse adressen op te zoeken die ik bezoeken kan quand je rends visite à Paris.

Nu kwam ik tijdens mijn laatste struinsessie museum Jacquemart-André tegen op lemonde.fr, en, eenmaal op de website van Jacquemart-André, erachter dat dit dus een fantastisch museum moet zijn. Het is, ten eerste, begonnen als privémuseum beklonken door ene Édouard André (een bankier die zijn geld graag mocht spenderen aan kunst) en Nélie Jacquemart (een toentertijd welbekende societyschilder die Édouard portretteren mocht).

De twee werden verliefd (ah gossie), trouwden, en reisden regelmatig af naar Italië om er de fraaiste kunst te kopen die ze dan tentoonstelden aan de muren van hun verdraaid grote huis aan 158 Boulevard Haussmann. Van het een kwam inderdaad het ander, en in 1913 openden de deuren van Musée Jacquemart-André - dat inmiddels door Nélie aan Institut de France was geschonken, maar da's een heel ander verhaal (voor de volgende keer).

En of het een knap museum is. Kijk om te beginnen 'ns naar het kwistige interieur:

Doet u mij dat sofaatje op links maar

Wood, Lighting, Room, Interior design, Furniture, Interior design, Living room, Ceiling, Classic, Light fixture, pinterest

En deze hal (hier moet je een keer in het leven een walsje gewaagd hebben)

Interior design, Ceiling, Hall, Interior design, Molding, Light fixture, Palace, Sculpture, Byzantine architecture, Houseplant, pinterest

Ik ken zeg maar akeligere plekken om koffie wijn te drinken

Interior design, Room, Furniture, Ceiling, Interior design, Chair, Picture frame, Function hall, Restaurant, Hall, pinterest

En kijk vervolgens 'ns naar de boeiende line-up. Er hangen werken van Rembrandt, bijvoorbeeld, die je er in alle rust (als je 't vergelijkt met het Louvre dan hè) kunt bekijken:

En deze tentoonstelling is ook niet mis:

Vanaf 3 maart kun je er tentoonstelling De Zurbarán à Rothko bezoeken, uit de kunstcollectie van miljardair en baas van Grupo Omega Capital, Alicia Koplowitz. Werken van Zurbarán, Tiepolo, Canaletto, Guardi en Goya zie je naast schilderijen en tekeningen van Toulouse-Lautrec, Gauguin, Van Gogh, Picasso, Van Dongen, Modigliani, Schiele, de Staël, Freud, Rothko en Barceló. Poe!

Paris, j'arrive! Gelukkig zijn de Thalys-tickets in de aanbieding...