Het feestseizoen is natuurlijk heel gezellig, maar die propvolle agenda's en tafels vol eten en kasten vol drank kunnen je in januari ehm... redelijk gebroken achterlaten. Hoe kom je december door, zonder in januari in te storten? Nuja, een goed begin is het halve werk. Met deze voorbereiding blijf jij overeind.

ETEN

De truc is om je ijskast gevuld te houden met goede, gezonde dingen. Voedingsdeskundige Daniel O'Shaughnessy gidst:

> Kokoswater. Een kokoswatersmoothie de morning after hydrateert en voedt. Wat je nodig hebt: een halve banaan, spinazie, een halve komkommer, gember, een theelepel macapoeder, lijnzaad en kokoswater.

> Een goede restaurantkeuze. Kun je maar moeilijk kiezen in een restaurant? Deze ingrediënten zijn goed voor je lever (en kunnen dus misschien de doorslag geven): broccoli, boerenkool, spruitjes, waterkers, kool en bloemkool.

> Nachtelijke honger. Zin om 's nachts nog even te snacken voor je gaat slapen? Zorg dat je eieren, boter, avocado en volkorenbrood in huis hebt.

DRANK

Drank is onvermijdelijk tijdens de feestdagen, en er zal meer drank aanwezig zijn dan, zeg, een week in mei. Er zijn een paar trucjes om de schade te beperken.

> Thee voor je lever. O'Shaugnessy adviseert thee te drinken voor het slapen gaan. Thee met mariadistel, paardebloem of artisjok helpt je lever de alcohol af te breken.

> Kies de goede alcohol. Ga voor rode wijn, en ga bij mixdrankjes voor een mix met spa rood, om je suikerspiegel laag te houden.

> Water is je vriend. Het is natuurlijk al honderd keer gezegd, maar drink. water. Het maakt elke kater minder heftig.

SLAAP

Gebrek aan slaap is een van de grootste boosdoeners tijdens de feestdagen. Kleine trucjes kunnen net het verschil maken.

> Lavendel. Een paar druppels lavendelolie op je kussen kunnen wonderen doen voor je slaap. Je gaat er niet alleen sneller van slapen, maar ook dieper.

> Slaapthee. Er zijn verschillende slaaptheeën in het schap. Ga voor eentje die geen cafeïne bevat - kamille- of valeriaanthee werkt vaak het beste.