It's beginning to look a lot like Christmas. De mazzelaars die bij een ander aanschuiven zullen er geen last van hebben, maar degenen die het hele diner in elkaar moeten draaien zullen ongetwijfeld te kampen hebben met (een beetje) stress. Maar niet voor lang! Want (God gezegende) Amerikaanse chefkok Katie Button heeft een aantal tips om komend kerstdiner niet alleen te overleven, maar het ook gewoon fantastisch te hebben. Hallelujah! Komen ze:

1. Focus je op een gerecht

'Don't try to blow it out with dessert and appetizers and your main. Pick just one thing that you want to blow people's minds with. Around the holidays, people get more dressed up, the expectations feel a little bit higher.'

Ook handig: Wanneer je niet zoveel mensen over de vloer krijgt, is het een goed idee iedereen te vragen iets mee te brengen. Ongetwijfeld zijn er gasten die het al uit zichzelf voorstellen - neem het dus gewoon aan. Wees wel duidelijk over wat ze mee moeten brengen, anders eindig je met een knoeperd van een voorraad bonbons, maar geen wijn...

2. Zorg dat je gerechten vast voor kunt bereiden

Het is niet plezierig als je familie gezellig in de woonkamer zit te kletsen en jij nog urenlang in de keuken alles moet klaarmaken. Zorg daarom dat je gerechten kiest die je van tevoren al kunt klaarmaken en op het moment zelf alleen nog in de oven hoeft te schuiven.

Ook handig: 'I rarely put a whole lot of energy into appetizers. Just make a great board of cheeses, olives, almonds, and crackers.'

3. Maak een tafelindeling

Het plaatsen van je gasten kan lastig zijn. Je hebt altijd de gangmakers en de stillere figuren bij een kerstdiner. Plaats de grote praters aan het hoofd van de tafel. Zo zorg je dat iedereen betrokken blijft bij het gesprek en verhoog je de kans op een gezellige sfeer.

4. Wees geen cocktailshaker

Op het moment dat je al genoeg tijd in de keuken hebt gespendeerd, moet je je niet ook nog eens wagen aan ingewikkelde alcoholische combinaties. Zet gewoon een aantal flessen op tafel en laat degene die zich geroepen voelt om wat te mixen het werk doen. Weet je ook zeker dat je het nooit verkeerd doet.

Ook handig: 'I love doing a Rom Cremat, a traditional drink from Catalonia, for parties. You pour a whole bottle of rum, some sugar, cinnamon, and lemon peel, and espresso beans in a fireproof pot. And then you light it on fire. Warning: You do not do this after, like, four drinks.'

5. Met dit zero-fuss toetje steel je ongetwijfeld de show (bonus: er zit alcohol in)

Sabayon de Chocolate

(voor zes tot acht personen)

Men neme:

  • 6 grote eidooiers
  • 1⁄2 kop suiker
  • 1⁄4 kop brandy
  • 2 el ongezoete cacaopoeder
  • 1⁄2 kop water
  • Ruim 50 gram pure chocolade, met het liefst 60 procent cacao, fijn gehakt
  • Frambozen, voor garnering
  • Zeezout, voor garnering
  • Extra-virgin olijfolie, voor garnering

En zo doe je het:

Klop de eidooiers en de suiker in een hittebestendige medium kom tot een lichtgeel mengsel. Doe vervolgens de brandy, cacaopoeder, en het water erbij en klop het glad. Zet de kom in een pan met kokend water (au bain marie) en blijf het voor ongeveer 12 minuten opkloppen tot een dikke substantie. Verwijder de kom van de hitte en meng het met de chocolade tot een glad mengsel. Verdeel dit over de borden en leg de frambozen erop. Doe er wat zout en olijfolie overheen en serveer direct.