'What this world needs is a group hug,' is een nogal clichéquote die we afgelopen jaar enthousiast voorbij zagen komen op velerlei sociale media. Maar punt blijft: de wereld hééft een groepsknuffel nodig. Want wat zijn we er een potje van aan het maken met z'n allen. Want wat zijn er afschuwelijke dingen gebeurd afgelopen jaar. Want wat zijn er veel mensen die hun thuis hebben moeten achterlaten. Want wat is er veel geweld. Want wat is er veel onbegrip. Poe en me dunkt. Aleppo in het bijzonder en Syrië in het algemeen. Parijs. Nice. Berlijn. En Instanbul. Maar ook in een heleboel andere delen van de wereld is het kommer en kwel. De wereld staat in brand, kunnen we wel stellen, en het is logisch dat we daar een beetje machteloos naar staan te kijken en niet helemaal weten wat nou te doen.

Maar. Met alle gruwelijke gebeurtenissen van afgelopen dagen, weken, maanden en jaar, vergeten we al gauw dat er, ja, ook heus goede dingen gebeuren. Er is bijvoorbeeld een flink aantal organisaties dat hartstikke zijn best doet de brand te blussen. En al is het soms een druppel op een gloeiende plaat, die druppel moet je niet onderschatten.

We zetten een zestal dingen op een rij dat je komende dagen kunt ondernemen om op jouw manier ook een beetje mee te helpen met blussen.

1. Stuur een kaart naar een oudere

Post NL startte, in samenwerking met het ouderenfonds, de campagne Iedereen Verdient Een Kaart. Hierbij kun je eenzame ouderen een beetje extra aandacht geven door een kaart te sturen naar het Nationaal Ouderenfonds (Postbus 156, 3980 CD, Bunnik). Zij zorgen er vervolgens voor dat de kaart bij de juiste persoon terecht komt.

2. Geef een (kerst)pakket dat levens redt

Artsen Zonder Grenzen zorgt voor medische voorzieningen in oorlogsgebieden. Via hun website kun je nu, naast doneren, ook een cadeau geven dat ertoe doet. We noemen:

  • schoon drinkwater
  • bevallingskit
  • mazelenvaccin

Doen!

3. Steun The Refugee Company

The Refugee Company brengt vluchtelingen in contact met Nederlandse bedrijven en zoekt samen met hen naar een juiste manier om hun kennis en talenten te kunnen gebruiken en zo het integratieproces te versnellen. Meer informatie vind je hier.

4. Geef een Sheltersuit

Er zijn in Nederland een heleboel mensen die op straat slapen. Een sheltersuit is een waterafstotende warme jas, die getransformeerd wordt tot slaapzak. Door geld te doneren aan Sheltersuit kunnen zij de jassen gratis uitdelen aan daklozen, opdat slapen op straat íetsje dragelijker wordt. Doneren doe je hier.

5. Koop een sjaal van Granny's Finest

Granny's Finest is een sociale onderneming die eenzaamheid onder ouderen tegengaat door het organiseren van wekelijkse handwerkclubjes - gezéll. Ook kun je na aankoop van een sjaal (en die sjaals zijn fijn) een bedankje sturen naar de granny die jouw sjaal heeft gebreid. Zoet!

6. Sluit je aan bij The Syria Campaign

Aleppo was deze week trending op social media, maar donaties, die bleven potverdriedubbeltjes uit zo meldt NRC. The Syria Campaign is een onafhankelijke organisatie die mensen over de hele wereld oproept om Syrische burgers te beschermen. Daarnaast werken ze samen met verschillende hulporganisaties om te zorgen voor een constante toevoer van voedsel en medische voorzieningen naar daar waar 't het hardst nodig is.

7. Geef iets (of alles) van dit verlanglijstje

Aan vluchtelingen. Want zaken als schoon drinkwater, een warme deken, schoolboeken, eten, een lampje voor als het donker wordt, zijn hartstikke essentieel en cruciaal. Bij Stichting Vluchteling kun je terecht om te doneren.

Meer informatie over de situatie in Aleppo, en hoe je je steentje vanuit Nederland bijdragen kunt, vind je hier en hier.