Jawel. Dames heren wetenschappers hebben weer wat ondervonden. Dat winden laten in bijzijn van je partner garant staat voor een lange en gelukkige relatie. Of in ieder geval bijdraagt aan een lange en gelukkige relatie. Zeker en vast.

Gezinstherapeut Leah DeCesare all the way from Rhode Island onderzocht de boel - je moet er maar zin in hebben - en bemerkte dat het de vrije loop laten van winden een hartstikke positief effect op je relatie heeft. Dit omdat winden laten net zo natuurlijk is als eten, lachen en huilen. Of in ieder geval: net zo natuurlijk hoort te zijn.

Leah is groot voorstander van winderigheid ruim baan geven in bijzijn van De Partner, omdat:

1) Het een toonbeeld is van exclusiviteit. Een soort afbakenen van je gezamenlijke territorium, of zo. Zo van: hij is van mij, en zij is van mij.

2) Het een goede ijsbreker is - als in: het is ergens grappig, op een gênante manier. Zo nu en dan een darmflater creëert hilarische situaties, probeer maar 'ns!

3) Winden laten betekent dat je relatie open en eerlijk is. Kennelijk. Volgens onderzoek. En volgens Leah. En die kan het weten, want zij heeft er onderzoek naar gedaan.

Goed. Heel erg damesachtig is het allemaal niet. Maar: wat moet, dat moet. Een windje op zijn tijd hoort erbij - net als een ei. Overigens natuurlijk allerminst de bedoeling om onbesnut alle lucht uit je lichaam te laten verdwijnen.

Point taken.