Naast dus een artistiek genie, was Andy Warhol best wel raar. Maar, hoe je het ook wendt of keert, hij viel in ieder geval goed op. En zoals dat vaak het geval is met opvallende personen: die hebben een boel markante trekjes. Op een rij d'r mee:

1.

Warhols echte naam: Andy Warhola. Volgens hem was dat niet catchy genoeg voor een kunstenaar.

2.

Het begin van zijn carrière was geen succes. Maar dan ook echt niet. Begin jaren zestig was hij de enige popartkunstenaar die zijn werk niet publiekelijk toonde.

3.

Zijn repertoire bevat een kookboek: Wild Raspberries.

4.

Warhol ooit deelnam aan een Coca-Cola light reclame. Ziedaar:

youtubeView full post on Youtube

5.

De invloedrijkste persoon uit zijn leven, was moeder Julia Warhol. Een echte #mommysboy, dus.

6.

De artiest was niet vies van een beetje geld. Dat stak-ie niet onder stoelen of banken. In 1968 loopt zijn geldlust de spuigaten uit. Warhol laat daarom de volgende advertentie uit US tabloid The Village Voice halen:

'I will endorse with my name any of the following; clothing AC-DC, cigarettes small, tapes, sound equipment, Rock 'N Roll Records, anything, film, and film equipment, food, Helium, Whips, money!! Love and kisses Andy Warhol, EL 5-9941.'

7.

Warhol nam met zijn Oxidations natuurlijke kunst vrij serieus. Na het voorbereiden van de canvassen met koperverf, nodigde hij vrienden uit erover te plassen. Opdat de verf zou oxideren. Ziedaar: Piss Paintings.

8.

Warhol was ook bandmanager. The Velvet Underground was de naam van de punkband die hij onder zijn vleugels nam. Samen met hen creëerde-ie album The Velvet Underground & Nico, met een peel-off sticker van een banaan op de cover. Leeeeuk!

9.

De kunstenaar had een obsessie voor morbide onderwerpen. Te weten dat het overlijden van Marilyn Monroe hem inspireerde voor zijn Marylins. En: na de aanslag op president John F. Kennedy heeft Warhol een waar archief opgesteld van een rouwende Jackie Kennedy. Zijn werk Nine Jackies komt zelfs van een ingezoomde foto van Jackies hoofd vlak voor het schietmoment.

10.

Zijn fascinatie voor de dood heeft overigens alles te maken met een bijna-doodervaring die de popartkunstenaar 'ns had. Valerie Solanas probeerde Warhol op 3 juni 1968 te vermoorden. De artiest had beloofd haar manuscript te verfilmen, maar uiteindelijk kwam dat er niet van. Warhol schopte haar tegen het zere been en dus schoot ze 'm maar neer (welja). Warhol werd klinisch dood verklaard, maar na een vijf uur durende operatie bleef zijn leven gespaard. Poe.

11.

Warhol vond zelf dat-ie niet tekenen kon. Hij hield zijn lijntekeningen daarom goed verborgen. In 2012 werden deze toch vrijgegeven door het Andy Warhol Foundation en tentoongesteld in Frieze London. Experts beweren dat de tekeningen een van zijn bekwaamste werken zijn.

12.

De kunstenaar had een vrouwelijke alterego. Hij noemde dat Drella (een combinatie van Dracula en Cinderella). Drella mocht-ie graag vastleggen middels polaroidselfies - toen dus al een ding.

13.

Hij was bepaald niet blij met zijn aangezicht. Als kind kreeg hij een bacteriële infectie die een schilferend effect had op zijn huid. Hij beschouwde zichzelf als lelijk. Op 29-jarige leeftijd onderging hij een neuscorrectie en verfde hij zijn haren grijs om zijn jong uitziende gezicht te benadrukken.

14.

Hij had een vrouw. Of, nou ja, hij noemde iets zijn vrouw. Komt-ie: nadat Warhol zou zijn afgeluisterd door het Amerikaanse belastingsysteem, begon hij zichzelf op te nemen. Zo kon hij bijhouden waar hij al zijn geld spendeerde. Van het een kwam het ander: hij begon random gesprekken uit zijn leven te recorden en gebruikte z'n opnamerecorder zó vaak dat hij het ding maar zijn vrouw doopte.