Voor velen is treinreizen is een uitgelezen moment om 'ns even lekker alle sociale kanalen van de nodige updates te voorzien. Even kijken hoe het is met de wereld op Facebook, rustig zoeken naar de juiste Instagram-filter en een inhaalslag maken wat betreft sms, app, mail, tweets, snapchats - vergeten we nog iets? En eígenlijk gebeurt beperken we deze taken niet alleen tot dat half uurtje in de trein, maar doen we 't ook tijdens a) de lunchpauze, b) de koffiepauze, c) het avondeten, d) vlak voor het sporten, e) vlak na het sporten, f) in de rij voor de kassa, g) 's avonds op de bank, h) 's avonds in bed, i) 's ochtends in bed... Eh, altijd, dus, eigenlijk. Hoe deden de mensen het vroeger ook alweer precies?!

Een vraag waarop het antwoord op zich nogal wiedes is. Want: vroeger, toen praatten de mensen zeg maar met elkaar. En hadden de mensen dus ook veel minder sociale problemen, zo blijkt uit onderzoek. Zo'n klein toestel, dat heeft nogal een effect op ons mensen. En dan met name op onze hersenen, die dan weer effect hebben op ons doen en ons laten.

Sociaal psycholoog Sherry Turkle legt in dit filmpje aanBusiness Insider uit wat er allemaal gebeurt in onze hersenen wanneer we voortdurend bezig zijn met het checken van onze telefoon.

En dat is een heleboel.

Zo constateert ze dat we met z'n allen intolerant zijn geworden voor momenten van eenzaamheid, want dankzij die bejubelde smartphones heeft ons brein constante stimulatie nodig. Dat zorgt ervoor dat we voortdúrend in opperste staat van alertheid zijn. En dat kan leiden tot het minder goed reflecteren van onze beslissingen, waardoor we uiteindelijk in een depressie kunnen belanden... Autch?

Goed. Misschien toch die telefoon maar 'n keertje thuislaten.