Goed, het moment komt eerder dan verwacht. Je ziet de man, of vrouw, die je eens liefhad. En hij, of zij, ziet jou. Hoewel beslist niet het einde van de wereld kan zo'n onverwachte hello-goodbye vervelend zijn, of op zijn minst wat ongemakkelijk. En sorry, maar iedereen wil op zo'n moment een beetje vrouw-van-de-wereld-ish overkomen en voorbereid ten strijde trekken. Een paar handvatten.  

1) Gebruik gezwind de selfiecamera van je iPhone om te controleren of de lunch geen sporen heeft nagelaten.

2) Geen make-up? En kun je eigenlijk wel wat gebruiken? Gebruik snel wat lippenstift voor een natuurlijke blos. Ook goed: in je wangen knijpen, bijten op je lippen.

3) Hangt je haar er wat treurig bij? Gebruik de handendroger in het damestoilet om het in model te blazen. Blijf er niet te lang onder hangen, want: windhooskapsel. En schaam je niet, dit is noodzaak.

4) Op dit soort momenten realiseer je je dat een flesje parfum op handtasformaat hartstikke handig is. Geur prikkelt het geheugen. Het maakt inderdaad geen biet uit wat hij denkt, maar tóch: áls-ie wat denkt dan is het mooi meegenomen wanneer die kenmerkende parfum van jou een positieve slinger aan zijn gedachten geeft.

Mochten voorgaande punten niet opgaan, omdat ex-partner X al op je afstapt, doe dan een schietgebed (pleasepleaseplease geen groentetuin tussen mijn tanden) en zet je beste beentje voor bij de volgende punten.

5) Onthoud je van al te veel gevraag naar zijn recente vakantie op Bali – waar je alleen maar vanaf weet omdat je 'm via Instagram en Facebook hebt gestalkt. Stalkers zijn nou eenmaal niet aantrekkelijk.

6) Probeer niet al te veel over je nieuwe cardiothoracale chirurgenvriendje te pochen. Gewoon vermelden dat hij dokter is, wekt genoeg jaloezie op.

7) Gaat punt zes niet op? Probeer je relatiestatus te mijden (als de pest) en je zojuist verkregen promotie, komende vakantie (of een ander fantastisch verhaal) nonchalant ter tafel te brengen. Het leven is geweldig, je hebt bijna niet door dat hij er geen deel meer van uitmaakt.

8) Mocht deze ex met zijn huidige vriendin of vrouw zijn, blijf beleefd en becomplimenteer haar met haar schoenen of tas, ook al wil je er niet dood mee gevonden worden. Keep your friends close…

9) Zorg voor een ontsnappingsplan en zorg ervoor dat je de eerste bent die ervandoor gaat. Je was net op weg naar een expositieopening in het Rijksmuseum, een uitverkocht concert of een afspraak met de weddingplanner. Gewoon wegrennen kan ook altijd nog. Immers: hoe groot is de kans dat je 'm nog eens tegen het lijf loopt? (Als die kans groot is, dan toch liever het Rijks opgooien.)

10) Keep calm en spreek de volgende zin nooit (!) uit: 'We moeten eens een cocktail gaan drinken!' Want nee, dat is gewoon geen goed idee. (Uitzonderingen daargelaten.)