Na jarenlang proeven en schrijven over zo ongeveer álle restaurants van Amsterdam, stelden culinair journalisten Famke en Floor van Praag hun definitieve lijst met favorieten samen.

In boek Shortlist Amsterdam, restaurants & recepten vind je geen conceptuele eendagsvliegen of ingewikkelde sterrenzaken, maar juist oorspronkelijke restaurants die nooit vervelen. Omdat het eten er zo bijzonder lekker is, maar ook omdat de wijnkaart klopt, het personeel voor je rent en de sfeer zo ontzettend goed is.

Een prachtig eerbetoon aan die eigenzinnige restaurants, knap gefotografeerd door Petrovsky & Ramone en inclusief 45 favoriete recepten. 't Leuks van al: voor Bazaar wilden Famke en Floor vast een paar van die restaurants en recepten verklappen.

Vandaag aan zet: Restaurant As.

Aubergine met Amsterdamse schapenkaas en ingelegde ui van Restaurant As

Bij restaurant As komen de meeste ingrediënten uit de omgeving, ook de schapenkaas. Skaepsrond is een kaas van een eeuwenoude biologische boerderij in Ransdorp aan de rand van Amsterdam. Als alternatief zou je voor feta kunnen kiezen.

1 grote aubergine

½ glas rode wijn

½ glas rode wijnazijn

scheutje water

1 el suiker

1 witte ui

3 el olijfolie

150 g Dikhoeve Skaepsrond

paar plukjes waterkers

pane carasau of dunne sesamcracker

Halveer de aubergine en kerf de helften in in een ruitvormig patroon. Druk tegen de onderkant zodat de ruiten een beetje open gaan staan en bestrooi met zout. Laat een uurtje staan en dep daar-na met wat keukenpapier droog.

Doe de rode wijn en azijn in een klein sauspannetje met een scheu-tje water. Breng aan de kook, voeg zout, peper en suiker toe. Schil de ui en snijd doormidden. Leg de uihelften in het kokende vocht. Zet na 2 minuten het vuur uit en laat de ui er een half uurtje in liggen.

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Bak de aubergines even aan en zet het vuur lager. Laat de aubergine-helften ongeveer 15 minuten sudderen (pas op dat ze niet aan-branden) tot ze helemaal zacht zijn. Ze zijn goed als je ze echt helemaal plat kunt drukken met een spatel.

Snijd de ui in partjes en serveer met de aubergine, verbrokkelde schapenkaas, waterkers en pane carasau.

Uit: Shortlist Amsterdam, Famke & Floor van Praag, € 29,95, verkrijgbaar via shortlist-amsterdam.nl