Daar was-ie weer: De Vrijdag. En dus: Het Weekend. Komt goed uit, want er zijn nog een heleboel zaken die we afvinken kunnen komende dagen. Een van deze feestjurken aanschaffen, bijvoorbeeld, of bankhangen met een van deze 39 (!) nieuwe Netflix-series. Of meedoen aan deze te gekke Dolce & Gabbana-oorbellenwinactie.

Maar! Je kunt natuurlijk ook gewoon huppetee, de paden op de lanen in. Éven wat cultuur snuiven. Hieronder een aantal zaken dat fantastisch leuk is om te gaan doen.

When Givenchy met Audrey

We trappen af in Den Haag waar tentoonstelling Hubert de Givenchy: to Audrey with love van start gaat. En da's best een bijzondere, want we krijgen niet alleen een uniek inzicht in het werk van monsieur de Givenchy maar ook in de bijzondere vriendschap tussen hem en Audrey Hepburn - zijn muse. Meaning: schitterende ontwerpen, ontwerpschetsen, tekeningen, foto's en filmbeelden. Gaan!

Voor de kunst

Door naar Amsterdam, want: de hoofdstad staat vier dagen lang in het teken van kunst. Er valt een flink aantal kunstroutes te lopen, en er zijn een heleboel galeries at your service. Directeur van Amsterdam Art, Adriana González Hulsof, selecteerde vast drie toppers waar je zéker langs moet.

Ga 'ns uit blunchen bij Creative Haus

En blunchen is natuurlijk brunchen + lunchen. Dat doe je deze zaterdag bij het reeds geopende Creative Haus, een creatieve hangplek waar je niet alleen fijn kunt eten maar waar je ook danslessen kunt volgen of een potje kunt gaan zitten staren naar de kunst die aan de muren prijkt.

Sterke verhalen

Bij Ace & Tate kun je je laten inspireren door een reeks bijzondere sprekers uit binnen- en buitenland. Hayley Louisa Brown (fotograaf en oprichter Brick Magazine) bijvoorbeeld of Emilia van Lynden (hoofd artistic affairs bij Unseen). Allemaal met het idee om kunstenaars te ondersteunen en om hun ideeën tot leven te brengen.

Op 't witte doek

Niet te missen: het International Documentary Festival in Amsterdam! IDFA dus. Een parel tussen al het festivalgeweld? The First Monday in May, de documentaire waarin Anna Wintour de tentoonstelling China Through the Looking Glass in mekaar timmert.

Op kunsttocht

Genoeg flims gezien? Ga dan, nu je toch in Amsterdam bent, eens langs de kunstbeurs Pan voor antiek & design in de Amsterdam Rai. Wie weet tik je er een mooi paar oorbellen op de kop van Ole Lynggaard of een geelgouden ring met geslepen smaragd van Van Cleef & Arpels.

Koninginnen van de Nijl

In Leiden kun je komende dagen een potje staren naar driehonderdvijftig topstukken van de vrouwen van Egyptische farao's. Denk sprankelende juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten rechtstreeks uit de tombe van koningin Nefertari. Daarnaast kun je ook nog eens je kennis bijspijkeren over de rijkdom, intriges en de verering van deze koninklijke dames.

Kunst kijken in Delft

Wie aan één museum niet genoeg heeft moet dit weekend beslist naar de museumnacht in Delft. Daar kun je van 19u00 tot 01u00 een hele hoop bijzondere adressen bezoeken. Het Vermeer centrum bijvoorbeeld, Museum het Prinsenhof of Theater de Veste waar je de hele avond kunt genieten van een reeks geniale dansvoorstelling.

Klaar met cultuur snuiven? Hallo champagne-cocktailrecepten.