Voor ieder die een vrij weekend in het vooruitzicht heeft, en druilerige dagen 't liefst opvult met wat cultuur: zoek niet verder. Wij tippen je dolgraag waar je komende dagen wezen moet, ook als de zon het voor gezien houdt.

Op 't witte doek

Niet te missen: het International Documentary Festival in Amsterdam. Dat betekent dus 12 dagen lang een rits steengoede documentaires, waarvan er 39 hun première beleven. Eén parel tussen al het festivalgeweld? The First Monday in May, de documentaire waarin Anna Wintour de tentoonstelling China Through the Looking Glass in mekaar timmert.

Un poco Moco

Wie de Britse kunstenaar Banksy is, weet niemand precies. Maar waar Banksy voor staat, is algemeen bekend. Zijn werk ademt vrijheid, gaat in tegen de gevestigde orde en communiceert op een pakkende en humorvolle manier. Sinds april 2016 is het werk niet alleen meer te vinden op straat in Europese steden, maar ook in het Moco Museum. Nogmaals: een aanrader, en nogmaals: voor Bazaar-lezers gratis te bezoeken.

Uitblinkers

Juwelen om de pols, de hals, in de oren: we like. En we zijn niet de enigen. Het Stedelijk Museum Den Bosch en het tijdschrift Current Obsession organiseren deze maand Cult, een expositie met het werk van baanbrekende sieradenontwerpers. Drie uitblinkers:

Elvira Golombosi

'Obsidiaan, jaspis, opaal, en rozenkwarts: ze hebben allemaal een eigen kleur, textuur en glans. Juist daarom wilde ik ze samenvoegen in mijn collectie Guardians en Forgotton Worlds.'

Adam Grinovich

'Centraal in mijn collectie staat zirkonia, een transparante steen die op een diamant lijkt.

Door hem veelvuldig terug te laten komen, wil ik mensen aan het denken zetten over de bijna dierlijke aantrekkingskracht tot diamanten.'

Shachar Cohen

'De naam van de serie, Reflective Idols, kun je letterlijk nemen. Want de abstracte Jezus- en Maria-figuren zijn voorzien van een glossy, reflecterende finish, waarin je jezelf terug ziet.'

instagramView full post on Instagram

Koninginnen van de Nijl

In Leiden kun je komende dagen een potje staren naar driehonderdvijftig topstukken van de vrouwen van Egyptische farao's. Denk sprankelende juwelen, luxe gebruiksvoorwerpen en unieke objecten rechtstreeks uit de tombe van koningin Nefertari. Daarnaast kun je ook nog eens je kennis bijspijkeren over de rijkdom, intriges en de verering van deze koninklijke dames.

Shinen in Eindhoven

En door, naar lichtkunstfestival GLOW in Eindhoven. Daar spelen ruim veertig kunstenaars met verschillende lichtobjecten om een verbindende looproute te vormen. Zo kun je kiezen uit de City route met een reeks toffe 3D video's of de Science route, vol unieke innovatieve projecten op het TU terrein die allemaal voor het eerst het licht zien.

Een frisse neus halen en kunst kijken

Kunstmaand Ameland is aan de hand. En dus struin je komend weekend over Ameland en bezoek je tal van galeries vol kunst van binnen- en buitenlandse artiesten. Van Ans Markus tot Saskia Wagenvoort, Fons Hoiting en Greetje Brinkman. Toch meer van muziek en theater? Artiesten Herman van Veen, Jan Vayne en Iris Kroes zijn ook op het eiland te vinden.