Als 't buiten koud is, is niets lekkerder dan een goede, warme kop thee, want nouja, je wordt er meteen een stukje warmer van.

Maar da's niet de enige reden waarom het loont om deze winter te investeren in een goede tea stash. Vijf redenen waarom het een goed idee is om in de kou flink aan de thee te gaan.

1. Het zorgt voor precies de goede energieboost

Net als koffie bevat thee cafeïne, maar dan in een veel kleinere dosis, waardoor de kans dat je te veel cafeïne binnenkrijgt veel kleiner is. Kortom: wel een kleine energieboost, geen trillende handjes en wakkere nachten.

2. Je sportprestaties kunnen door groene thee worden verbeterd

Dit onderzoek toonde aan dat thee je sportprestaties kunnen verbeteren, omdat groene thee ervoor zorgt dat vet sneller kan worden omgezet in energie.

3. De polyfenolen in thee zijn voor veel dingen goed

In thee zitten polyfenolen - stoffen die belangrijk zijn voor je celvernieuwing, waardoor thee je lichaam kan helpen hart- en vaatziektes, maar ook kanker en, zo wordt vermoed, zelfs Alzheimer en Parkinson beter buiten de deur te houden. Het is in z'n eentje geen wonderwerker, natuurlijk, maar thee kan wel mééhelpen je lichaam beter bestand te krijgen tegen deze malaises.

4. Het kan goed zijn voor je mond

Die polyfenolen zijn voor nóg iets goed: je mond. Studies hebben uitgewezen dat thee kan helpen een slechte adem en tandplak tegen te gaan.

5. Smaakmakers als citroen en honing kunnen ook veel doen

Nog een voordeel van thee ten opzichte van koffie: in koffie gooi je niet zo snel citroen of honing, in thee wél, en die smaakmakers hebben weer hun eigen gezondheidsvoordelen. De vitamine C in citroen is een antioxidant dat je immuunsysteem een boost kan geven, en honing werkt tegen rauwe winterkelen én geeft je op een natuurlijk, mineraalrijke wijze energie.

Kortom: inslaan die thee, deze winter. Verschillende theeën hebben verschillende specifieke voordelen. Op een rij:

Witte en groene thee - Groene thee maakt je botten sterker, en witte en groene thee hebben beide nog meer flavonoïden dan andere theeën, wat je lichaam kan helpen bij het weren van verschillende soorten kanker.

Zwarte thee - Het aminozuur L-theanine in zwarte thee helpt je ontspannen.

Kruidentheeën - Kruidentheeën kunnen specifieke 'problemen' verhelpen, zoals het kalmeren van een maag of je darmen, of je helpen in slaap te vallen.

(via: ELLE)