Al plannen dit weekend? Streep dan zo snel mogelijk de agenda leeg, zet je telefoon op stil en sla de popcorn en flessen wijn in. Waarom? Omdat je dit weekend naar de nieuwe Netflix Originals-serie The Crown kunt kijken, en geloof ons: het is adembenemend.

De serie vertelt het verhaal van de regeerperiode van Queen Elizabeth II (gespeeld door Claire Foy) die plotsklaps koningin wordt als haar vader komt te overlijden. Dat wordt allemaal nog een tikkie lastiger wanneer ze ook nog een verbond moet sluiten met Winston Churchill (John Lithgow), haar man Philip (Doctor Who-knapperd Matt Smit) tevreden moet houden en het Britse volk op zijn wenken moet bedienen.

Afgelopen dinsdag ging die knaller van een serie in première en Bazaar was erbij. In Londen spraken we met Jared Harris (Koning George de 6e, vader van Elizabeth) en Vanessa Kirby (Prinses Margaret, zus van Elizabeth) en voelde we ze eens flink aan de tand over hun kennis van het Britse Koningshuis.

Wie was de eerste royal die geïnterviewd werd op televisie?

Jared Harris: 'Mijn god, gaan we nu al lastige vragen stellen? Ik denk dat het Koning George de 6e was, ik herinner me dat ik hem op nieuwsbeelden gezien heb. Ik kan me niet herinneren dat hij werd geïnterviewd maar ik ga voor George de zesde, en jij?'

Vanessa Kirby: 'Ik ga voor Queen Elizabeth. Nee, wacht zij is nog nooit geïnterviewd, wat zou het zijn?'

JH: 'Wacht het is een strikvraag! Niemand is ooit geïnterviewd!'

VK: Never!

Helaas, het was Prins Philip die in 1961 zijn eerste interview deed op tv. Wat zei Prinses Margaret op zesjarige leeftijd tegen haar zus toen ze erachter kwam dat ze koningin zou worden?

VK: 'Oh nee, dit zou ik moeten weten maar ik heb werkelijk geen idee. En ik heb nog wel alle boeken van haar gelezen die ik kon vinden.'

Ze zei: 'Does that mean you're going to be Queen? Poor you.'

JH: 'Geweldig hoe ze op zesjarige leeftijd al wist wat het betekende om koningin te worden. Waarschijnlijk zag ze welke invloed het had op haar vader toen hij plots koning werd omdat zijn oudere broer afzag van de titel.'

Welke royal speelde de hoofdrol in de film The King's Speech?

JH: 'Hmmm, welke royal? Dat moet mijn karakter George de zesde zijn geweest.'

Correct! Wat zijn de koosnamen van Prins Philip voor zijn vrouw koningin Elizabeth?

VK: 'Dat moet wel Lilibet zijn.'

JH: 'Dat is hoe haar ouders haar noemde.'

VK: 'Weet ik maar misschien noemde hij haar ook zo.'

Helaas, het goede antwoord is Sausage en Cabbage. Wat is de favoriete televisieserie van koningin Elizabeth? A) Game of Thrones, B) Downton Abbey of C) Friends?

JH: 'Kijkt ze televisie?'

VK: 'Wat was het ook alweer, Game of Thrones...'

JH: '...Downton Abbey of Friends.'

VK: 'Ik ga voor Downton, nee Friends. Die serie is al lang op televisie dus misschien is er in de tussentijds iets van die informatie uitgelekt. Ik zeg Friends.'

JH: 'Friends? Ik ga voor Game of Thrones omdat hier gaat om regeren en macht hebben.'

VK: 'Met al die naakte scenes?'

JH: 'Oké, misschien heb je gelijk, Friends.'

VK: 'Kan ook nog Game of Thrones zijn, misschien zijn ze wel heel stout.'

Weer mis, het goede antwoord is Downton Abbey.

VK: 'Nee! Dat was mijn eerste keuze, ik ben zo slecht in dit spel. I'm minus points, sorry Margaret.'

JH: 'Haha, ik had er veel meer goed, ik win!'

Het was dus niet al te best gesteld met hun kennis over het koningshuis, gelukkig kon het na de quiz met de rest van de vragen in ieder geval niet meer misgaan: