Och ja, die mobiele telefoon. Hij is smerig (ja, echt), leidt tot frustraties (geef maar toe) en er zijn een miljoen dingen (of in ieder geval 10) die je beter zou kunnen doen, maar die je niet doet, want zo lekker aan het scrollen.

Allemaal dingen die je heus wel weet, maar goed, dat ding blijft toch trekken. Misschien helpt dit: door het gebruik van het mobiele geval liggen dus echt zo'n beetje ál je gegevens op straat. Ook dat wist je ergens wel, maar slim als je bent, let je daar heel goed op als je een app donwloadt.

Zeker weten? Want ben je er van bewust dat door bijvoorbeeld iets simpels als een zaklamp op je telefoon te zetten, iemand toegang krijgt tot je ganse profiel?

Als je je daar nog niet van bewust was, zorgt de 3DOC-docu Addicted to my phone voor een tamelijke realitycheck. Hierin neemt een Deens TV onderzoeksteam de proef op de som en biedt een zaklamp-app aan. Wat de gebruiker niet weet is dat door het te installeren ze toegang geven tot camera, microfoon, foto's, teksten en gesprekken. Vertrouwelijke informatie kan zo op een volledig legale manier in handen van derden komen en we verkopen probleemloos onze privacy om gebruik te mogen maken van 'gratis' diensten. Want inderdaad: je betaalt niet met geld, maar wel met je gegevens.

Pittig inderdaad. En dus is die docu eigenlijk een must voor een ieder die met zijn ogen aan dat ding geplakt zit. Je vindt 'm hier.