Op zich zou je denken dat je voor dezelfde rol niet én een Tony kunt vangen voor beste hoofdrolspeelster én genomineerd kunt zijn voor een Oscar in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Niet helemaal pluis, wel? Welkom in de wondere wereld van categoriefraude en beeldjesmanie.

Het is zo goed als zeker dat Viola Davis er met een Oscar vandoor gaat komend jaar. Best een dappere uitspraak voor een awardshow die nog maanden op zich laat wachten, en helemaal omdat het gaat over film Fences, Denzel Washingtons bewerking van August Wilsons toneelstuk. Een film die nog precies niemand heeft gezien. (Goed, bijna niemand.)

Maar, toen vorige week bekend werd gemaakt dat Viola Davis dus meedingt voor een Oscar in de categorie bijrol, in plaats van hoofdrol, lijkt het beeldje alvast binnen. Viola Davis is a) niet de minste, heeft b) al twee nominaties op haar naam staan, en c) al een Tony op zak voor hoofdrolspeelster voor diezelfde rol.

Categoriefraude noemen we dat. En da's inmiddels een stralende Oscar-traditie geworden. Alles om die kans op dat blinkende beeldje maar zo groot mogelijk te maken.