We lazen al eerder dat vrouwen meer stress hebben dan mannen, meer slaap nodig hebben en ook nog eens een stuk minder verdienen. 7,2 procent minder om precies te zijn, zo blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek. Wat dat betreft valt er nog een hoop te leren van onze verre buren in het hoge noorden.

IJsland staat namelijk al zes jaar lang op de eerste plek in de wereldranglijst als het gaat om gendergelijkheid en salarisverschillen tussen mannen en vrouwen. Nederland bungelt ergens op de 16e plaats, ingehaald door landen als Rwanda, Nicaragua en Burundi (!). En dat terwijl we er in Nederland al een heel stuk op vooruit zijn gegaan, zo was het loonverschil in 2013 nog 7,8 procent.

Goh, dan hebben die vrouwen in IJsland niks te klagen, zou je denken. Niets is minder waar. Afgelopen week gingen duizenden IJslandse vrouwen om 14.38 de straat op om te protesteren tegen de loonverschillen die er dus wel degelijk nog zijn. 14.38 is het tijdstip waarna vrouwen, in vergelijking tot mannen, voor gratis werken.

Kortom: die IJslandse vrouwen weten van wanten, wellicht tijd dat wij Nederlanders ook eens in actie komen. BNR-presentatrice Petra Grijzen ging je al voor toen ze afgelopen woensdag haar radioprogramma Spitsuur vroegtijdig verliet met de boodschap 'ik zit nu op 68 procent van mijn werkdag, succes met de uitzending'.