De zesde editie van TEDx Amsterdam Women is een feit — en werd door bijna 400 vrouwen (en 3 mannen) bijgewoond. Het thema? Unraveled. The story behind the story, ook wel het verhaal áchter het verhaal.

Voor die gelegenheid werden er tien sprekers opgetrommeld uit binnen- en buitenland om hun woordje te komen doen. Hun verhalen gingen over hoop, positieve veranderingen en welke rol wij daarin kunnen spelen. Kortom: daar had je bij willen zijn.

Maar mocht je het gemist hebben, niet getreurd. Bazaar deed verslag en zette de drie meest inspirerende sprekers voor je op een rij:

1. Michelle Miller

Schrijfster en producente Michelle Miller nam als onderwerp haar eigen werk. Ze begon ooit bij JP Morgan om vervolgens zelf een baan te ontwikkelen waarin ze haar eigen wetten en regels kon bepalen. Maar de belangrijkste verandering was misschien wel het inzicht wat ze kreeg in de definitie van mannelijkheid en vrouwelijkheid.

'In onze maatschappij definiëren we mannelijkheid en vrouwelijkheid in geslacht. Maar het is meer dan dat, zo kun je het ook betrekken op je werk. Ik zie mannelijkheid als resultaatgericht, het draait om het uiteindelijke doel. Vrouwelijkheid gaat vooral om de experience, de weg er naartoe. Zelf beschikte ik over de mannelijke eigenschap, resultaatgericht, maar besefte ik dat ik me liever richtte op de weg er naartoe, de experience. Ik denk dat in deze mannelijke maatschappij, vrouwelijkheid weleens de sleutel zou kunnen zijn om de samenleving te herbouwen en de gendergelijkheid te verbeteren.'

2. Mariéme Jamme

Het leven van Mariéme ging niet bepaald over rozen. Toen ze vijf jaar oud was kwam ze samen met haar tweelingbroer in een weeshuis in Senegal terecht, niet veel later werden ze gescheiden. Mariéme bracht haar kinderjaren door in 28 verschillende weeshuizen en op haar 15e werd ze vervoerd naar Parijs om te werken in de sekshandel. Anderhalf jaar lang sliep ze in het treinstation en werkte ze gedwongen in de prostitutie. Nadat de politie haar oppikte en ze uiteindelijk via een uitwisselingsprogramma in Engeland terechtkwam, werkte ze zichzelf in razend tempo omhoog.

'Toen ik eenmaal op die positie zat dacht ik constant aan Afrika. Ik realiseerde me dat er in al die jaren helemaal niets veranderd was, meisjes groeien nog steeds op in dezelfde omstandigheden. Dat was reden om te beginnen met I'm the code, een organisatie die jonge meisjes in Afrika leert coderen. Er is namelijk veel vraag naar deze mensen in Afrika, maar ook in andere landen. Meisjes krijgen door dit programma niet alleen een goede skillset mee voor de toekomst, ze leren ook om te geloven in hun eigen potentie. Ze leren dat ze er toe doen in deze maatschappij.'

Mariéme deed haar verhaal al eerder tijdens de Tedx in München.

3. Jan Kizilhan

Jan Kizilhan is een Duitse arts die voor het Special Quota project oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen bezoekt. De organisatie heeft al meer dan 1100 Jezidi-meisjes en vrouwen in Duitsland opgevangen na hun bevrijding van IS.

'Vandaag wil ik jullie confronteren met de werkelijkheid. Een werkelijkheid waarin IS al 7000 mensen op brute wijze heeft vermoord, waarin IS meisjes verkocht en verkracht worden en waarin tientallen mensen dagelijks weer gemarteld worden. Met name Jezidi meisjes zijn hier het slachtoffer van. Door middel van ons programma proberen we ze te bevrijden en weer een toekomst te geven. Het is tijd dat we inzien dat deze daden van IS een War Crime Against Humanity zijn en dat we dit net zo serieus moeten nemen als de oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.'

En voor die toespraak kreeg Kizilhan een staande ovatie.

(FOTO: Maurice Mikkers)