Een beetje culinair liefhebber weet: die Fransen kunnen een prima potje koken. En laat dat nou net zijn wat restaurant The French Connection voorschotelt: Franse gerechten, met een verrassende twist.

Je zou er zo voorbij lopen, gezien het feit dat het in september hernieuwde restaurant onder weggestopt zit aan de Amsterdamse Singel. Trappetje af en je komt in een knusse ruimte die weliswaar niet verrassend is ingericht (stenen muur, leren stoelen), maar wel dusdanig dat er een intieme sfeer ontstaat, ook met dank aan de gewelven. Amsterdam-bekenden kennen het gebouw nog als Odeon, waar inmiddels ook The Supperclub huist. En dus ook het restaurant met de Franse slag, onder toeziend culinair oog van chef Jef van den Hout.

Lighting, Interior design, Room, Furniture, Table, Wall, Ceiling, Restaurant, Tablecloth, Interior design, pinterest

Wat de kaart biedt? Gerechten met een link naar het favoriete vakantieland van de Nederlanders, uiteraard. Vernoemd ook naar welbekende streken: Normandië (rundertartaar met zure room en oesteremulsie met salade van zeekraal en oesterblad), Provence (rode poon zacht gegaard met bouillabaise van de graten, kort gebakken inktvis en inkt aioli) Champagne (Bellini met dragonijs en - natuurlijk - champagne), om maar wat te noemen. Aan voorgerechten doen ze daar aan de Singel niet: alle gerechten zijn van dusdanige grootte dat je van alles kunt proeven, zo'n vier gerechten (à gemiddeld 10 euro) worden er per persoon aangeraden.

Niet om in doorsnee-omschrijvingen te willen vervallen, maar het is dus écht zo: de gerechten zorgen voor een ware smaakexplosie in de mond. Met ingrediënten die we wel kennen uit Frankrijk, maar dan nét even anders: roomijs van Moutarde de Meaux, ofwel mosterd, bijvoorbeeld:

Food, Ingredient, Cuisine, Serveware, Dishware, Natural foods, Bowl, Food group, Produce, Spice mix, pinterest
ÎLE-DE-FRANCE: salade van gemengde tomaten met roomijs van Moutarde de Meaux.

Bekende gerechten uit Franse districten worden compleet uit elkaar gehaald en op opnieuw uitgevonden. Waarbij de bisque van Tourteau krab met crème van kokos, limoengras en basilicum (zij snappen het, in Bretagne, althans, zo is het gerecht genoemd) een speciale vermelding verdient, want een waar feestje, mede met dank aan weer zo'n verrassende touch: de stiekeme dumpling. Zoals de tafelgenoot weliswaar niet al te elegant, maar wel alles omvattend opmerkte: 'Kunnen we hier een jerrycan van mee naar huis krijgen?'.

Extra aandacht ook voor de amuse van bevroren zwarte olijf, vanwege de bijzondere substantie:

Food, Cuisine, Ingredient, White, Tableware, Produce, Kitchen utensil, Dishware, Bowl, Serveware, pinterest

Ook leuk: na het diner kun je een afzakkertje doen aan de karakteristieke bar, waar tonnen olijven, kaasplateaus en charcuterie staan.

Un recommandé, dus. Of zoals wij dat gewoon zeggen: een aanrader.

The French Connection, Singel 460, Amsterdam.