Goed. In de sneltrein die ons leven is, schiet de lunch er nog weleens bij in. Want waarom zou je ook een uur uittrekken als je die boterham ook binnen het kwartier naar binnen kan werken, makkelijk en snel en gewoon vanachter het bureau. Uit een onderzoek van Multiscope in 2013, blijkt dat 1 op de drie Nederlanders regelmatig doorwerkt tijdens de lunch. Meen je?

Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van onze oosterburen. De Duitsers nemen hun lunch namelijk uiterst serieus. Ondervond ook Duitse journalist Philipp Alvares de Souza Soares toen hij vertrok naar Amerika. Voor het blad Der Spiegel schreef hij hoe het hem verbaasde dat zijn Amerikaanse collega's niet of nauwelijks de tijd namen voor hun lunch en vaak achter hun desk bleven.

Maar niet alleen de lunch, ook het tijdstip blijkt belangrijk voor Duitsers. Zo eten ze stipt tussen half twaalf en half één, ook als dat betekent dat ze hiervoor een half uur in de rij moeten staan bij de bakker. En dan zijn er nog de collega's, daar wordt iedere dag trouw een praatje mee gemaakt tijdens het lunchen. En dat praatje gaat dan heel zoet over vakantie- of weekendplannen, en andere dingen die Duitsers zoal doen in hun vrije tijd.

Kunnen we om lachen, maar: diverse onderzoeken wijzen uit dat voldoende tijd uittrekken voor je lunch reuzegezond is en je concentratievermogen verbetert. Dus, probeer het 'ns en neem je collega's mee uit lunchen. (Wel tussen 11u30 en 12u30 natuurlijk.)