Het is vandaag Goede Vrijdag en dat betekent voor velen dat er geen vlees op tafel komt. Niet echt een ramp, want er zijn natuurlijk een boel andere lekkernijen te bedenken zonder vlees. Vis bijvoorbeeld. Dit zalmrecept leent zich dan ook uitstekend voor een gelegenheid als deze. En de grap is dat hij binnen een half uur op tafel staat. Je begrijpt: dan heb je ons.

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo zalm op de huid

Rasp en sap van een halve citroen

80 gr hazelnoten

1 el sesamzaad

1 tl korianderzaad

1 tl komijn

1 tl venkelzaad

1 tl karwijzaad

Peper en zout

Olijfolie

Tahini yoghurt

3 el Griekse yoghurt

1 el Tahin

1 teentje knoflook

Sap van een halve citroen

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Rooster de hazelnoten met het sesamzaad, het korianderzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan.

Stamp het samen met wat zout in een vijzel. Het is lekker als je nog wat grove stukjes behoudt dus stamp het niet te fijn.

Leg de zalmmoot met de huidkant naar beneden op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Breng de zalm op smaak met iets peper en het sap en de rasp (citroen eerst wassen) van een halve citroen. Verdeel de dukkah over de zalm. Zorg ervoor dat de hele zalm goed bedekt is.

Drizzle er een klein beetje olijfolie overheen en schuif de bakplaat in de oven. Bak de zalm in ongeveer 12 – 15 minuten gaar in de oven. De zalm is klaar als deze glazig ziet. Is het vocht dat er uitkomt wit, dan is hij eigenlijk al te ver.

Meng de yoghurt met de Tahin, een geperst teentje knoflook en het sap van een halve citroen.

Serveer de zalm met de yoghurt en een frisse salade.

De huid eet je niet op, want deze wordt een beetje nat. Maar je kunt de zalm heel gemakkelijk van de huid afschrapen.

Bereidingstijd: 25 minuten

Tip: Liever Voedselzandloper-proof? Vervang de yoghurt dan voor kwark.

Tip: Heb je zalm over? Gooi het niet weg, maar voeg het toe aan een lekkere salade voor de lunch.