IJsland – land van lava, papegaaiduikers, stoere mannen en trollen – staat boven aan de wenslijst. En toch maar blijven twijfelen. Zonde! Het is bijna tijd voor het noorderlicht. Voor wie nog een extra zetje nodig heeft: samen met Askja Reizen stelden we een zesdaagse Harper's Bazaar IJslandreis samen!

Bij uitstek het allervreemdste land waar we ooit waren, moet IJslandzijn. Vreemd, aangezien de IJslanders een behoorlijk afgezonderd en daardoor uniek volk is. Maar prachtig! De natuurgebieden, zeker 70% van het eiland, zijn uitgestrekt en fenomenaal. En bovendien geschikt voor een breed publiek: voor wandelaars zijn er tal van routes uitgestippeld: lang en moeilijk (met bergpassen en af en toe een stukje klimmen) voor de die-hards, maar seriously easy going voor wie liever zo snel mogelijk weer aan de Brennivin zit, het lokale fluo-groene alcoholische eilandbrouwsel. Voor duikers en windsurfers is IJsland een zoals-nergens-anders ervaring en op het noordelijkste punt, waar je alleen met begeleiding en een monstertruck kunt komen, is het ijs zo diep dat het lijkt op een scène uit Game of Thrones (winter is coming...). Niet zo actief? Geen probleem: de Blue Lagoon is niet voor niets een wereldwijd begrip en de lokale keuken is, wederom, zoals nergens anders ter wereld. 

> Fish Company Ofwel Fisk Felagid, een cool-chic visrestaurant en meteen een goed alternatief voor de minder avontuurlijke eter. Mag verward worden met Fish Market; een soortgelijke keuken en een menu vol visgerechten dicht bij het parlementsgebouw in hartje Reykjavik maar iets chiquer dan de Fish Company en hier staan ook vleesgerechten op het menu. De chef van Fish Market runt eveneens het bejubelde Grill Market.fiskfelagid.is, fiskmarkadurinn, grillmarkadurinn.is

> Pizza With No NameEen voormalig woonhuis in het centrum van Reykjavík werd omgebouwd tot restaurant, al doet de pizzazaak niet echt restaurantig. In het oude huis bleven de kleine kamertjes behouden en elke ruimte lijkt het domein van een andere verzamelaar, de een met een voorliefde voor handbeschilderde tegels, de andere voor speelgoedmuizen en -olifanten, verzameld in een donkere en gezellige granny-style hoekjes. In de kelder staat de enorme pizzaoven waar de – eerlijk is eerlijk – behoorlijk vreemde creaties uit te voorschijn komen zoals pizza's met gezoute kabeljauw, ingelegde varkenspoot of met bieten en hazelnoten. Er is geen website, en heel makkelijk vinden doe je het restaurant niet – dus zorg dat je je Google Maps bij de hand hebt. Er is wel een Facebook-pagina!

> Pak Bazaars dubbeldikke septembernummer erbij: daarin maar liefst 7 pagina's over IJsland, met uiteraard de beste tips.

En dan nog dit!Samen met Askja Reizen stelden we een zesdaagse Harper's Bazaar IJslandreis samen die langs de watervallen Seljalandsfoss en Skogafoss gaat, langs de zwarte stranden van Vík, het Skaftafell Nationaal Park, de geisers en gletsjers, natuurlijk de Blue Lagoon, de indrukwekkende Gullfoss waterval, met het gezellige Reykjavik als eindstation. De reis, inclusief vlucht, overnachtingen en AWD-huurauto is te boeken vanaf € 795 per persoon, (inclusief € 50 lezerskorting voor Harper's Bazaar-lezers) op basis van beschikbaarheid. Boeken kan tot eind oktober en de reistijden lopen tot en met april 2016. We mogen graag begin oktober tippen voor de mooiste Noorderlicht-ervaring. Of de tweede week van maart: dan vindt het jaarlijkse Taste of Iceland plaats, een vijfdaags evenement met het beste van IJsland op het gebied van eten, muziek en cultuur.

Voor meer informatie en voorwaarden ga je naar askja.nl> Kortingscode: harpersbazaarzuidkust