Het is je vast al opgevallen hedenochtend: het zonnetje schijnt en de lucht is blauw. En 't is koud. Heel koud, zelfs. Waar we dankzij de (na)zomerzon van de afgelopen weken onze winterkledij nog even konden laten verstoffen, is het nu toch echt over met de pret. Er komt namelijk een Siberische koudegolf aan. Ja, dat lees je goed. 

De komende dagen zullen er heel wat koude ochtenden volgen, variërend in temperaturen van 3 (!!!) tot 8 graden. Die dankzij een frisse wind ook nog een stuk kouder kunnen aanvoelen. De nachtelijke temperaturen kunnen zelfs dalen tot rond het vriespunt. 

De reden voor het omlaag schietende kwik is volgens de experts bij Weerplaza een flink hogedrukgebied in de buurt van Scandinavië. Dat zorgt namelijk voor een oostelijke stroming, die de ons van koele lucht uit Rusland voorziet.  

't Is weer voorbij, die mooie zomer. Maar on the bright side: die kou brengt ook een boel gezelligheid met zich mee. Haal die knusse breisels maar uit de kast, zet de verwarming aan, duik in bad, aan met die kaarsen, maak een boswandeling (de bomen zijn op z'n mooist in de herfst) of nestel jezelf bij een knisperend haardvuur. 

Zo kom je die koudegolf wel door. Toch?