Dat moet dan wel een verdraaid goede film wezen, wánt: de laatste (en eerste) keer dat Frankrijk een film instuurde voor de Oscars die niet werd geregisseerd door een Fransman, was in 1972. La Charme discret de la bourgeoisie heette die film, en hij was van de hand van Spaans-Mexicaanse filmmaker Luis Buñuel. Daarna waren het enkel Franse regisseurs die de klok sloegen. 

Tot Paul Verhoeven zijn film Elle ter tafel bracht - de eerste Franse film die hij heeft gemaakt, overigens. En hoewel-ie afgelopen Cannes geen prijzen mee naar huis nam, was Elle goed voor een slotapplaus van zeventien minuten (er is geklokt, ja) en flink wat lovende recensies. 

De film vertelt het verhaal van een zakenvrouw (gespeeld door topactrice Isabelle Huppert) die haar verkrachter te grazen wil nemen. Voor wie de roman Oh... heeft gelezen van de Armeens-Franse schrijver Philippe Djan: daar is het dus een bewerking van. Op editor Job ter Burg na is de cast en crew van de film tout Frans.

Paul Verhoeven kennen we van zijn iconischeBasic Instinct (1992), een van de succesvolste films uit de jaren '90 mogen we wel stellen, en van Zwartboek (2006), die drie Gouden Kalveren in de wacht sleepte en het tot de shortlist van de Oscarinzendingen voor beste niet-Engelstalige film schopte. 

De Oscars worden op 26 februari 2017 uitgereikt, een maand voor de uitreikingen wordt bekendgemaakt welke films genomineerd worden in de verschillende categorieën - en dus of Verhoevens Elle het tot de shortlist heeft geschopt. 

Nederland heeft film Tonio, een bewerking van de roman van A. F. Th. van der Heijden, naar voren geschoven in de categorie voor beste niet-Engelstalige film.

youtubeView full post on Youtube