Het zorgde dinsdag voor een schokgolf van jewelste: de aankondiging dat Hollywoods beroemdste en knapste koppel Brad Pitt en Angelina Jolie uit elkaar ging. CNN vergat acuut verslag te doen van allerhande ander wereldnieuws, persen en gossipjournalisten draaiden overuren.

Even een kleine (nou ja, klein...heb je even?) recap van wat er sindsdien is gebeurd, gezegd, geroepen, en wie met welke modder smijt. Met de disclaimer dat er zo'n beetje iedere seconde weer nieuwe sleaze and dirt naar buiten komt, dus volledig zal dit overzicht nooit kunnen zijn. Maar een dappere poging.

Dinsdag 20 september

Gaat de boeken in als de dag dat de liefde officieel dood kan worden verklaard. 'Love is dead', lezen we dan ook diverse media. Want oh, wat was het een sprookjeskoppel: 12 jaar samen, een regenbooggezin met 6 al dan niet geadopteerde kids, een bankrekening met de nodige nullen, kaskrakers op het cv en laten we ook de nobele doelen niet vergeten waar vooral Angelina Jolie zich hard voor maakt, en natuurlijk het persoonlijke leed dat haar overkwam. Maar goed, het koppel stood tall, en trouwde twee jaar geleden. Op dinsdag 20 september, einde middag, kwam het nieuws naar buiten dat Brangelina niet meer was. R.I.P.

Maar waaróm dan?

Ja, da's gissen, natuurlijk. Curieus genoeg liggen de scheidingspapieren (10 pagina's) diezelfde avond al op straat en heeft iedereen, tot aan RTL Boulevard aan toe, ze in handen. Hieruit blijkt dat Angelina de dag ervoor de scheiding heeft aangevraagd, met als officiële scheidingsdatum 15 september 2015. De opgegeven reden? Nou, dat wat in zo'n beetje alle gevallen van scheidingen wordt aangegeven: 'onoverbrugbare meningsverschillen'. Maar ja, daar schieten we natuurlijk geen pepernoot mee op. Opvallend is wel dat Angie de volledige voogdij over álle kinderen eist. Waaruit blijkt dat ze niet bepaald vredelievend uit elkaar (zullen) gaan. 

Ineens duiken er allerlei bronnen op, die onder meer beweren dat de twee het op pedagogisch vlak niet eens zijn. Brad zou de kids met harde(re) hand (willen) opvoeden, terwijl Angelina veel liever is.

En toen?

Toen begon het moddergooien. Brad zou zijn vreemdgegaan met zijn tegenspeler Marion Cottilards. De trailer van de betreffende film komt ongelukkig genoeg diezelfde avond uit. Natuurlijk wordt alles in alle toonaarden ontkend, maar de schijn werkt wel tegen. Want zijn Angelina en Brad ook niet zo bij elkaar gekomen, op de set, terwijl hij nog zogenaamd gelukkig was met Jennifer Aniston? Juist ja. Een privédetective, ingehuurd door Angelina, zou achter de affaire zijn gekomen. Oh ja, en Marion zou ook al zwanger zijn van Brad. Voer voor een Hollywood-film, inderdaad. Wie zou er Brad, wie Angelina spelen?

Maar het wordt nog nastier. Een dag later komt er nieuws naar buiten over een incident in hun privévliegtuig op 14 september. Pitt zou aan boord uitgevallen zijn tegen zijn kinderen, aldus een ooggetuige, die dusdanig ontsteld was dat-ie anoniem de kinderbescherming inlichtte. Lijkt ons een makkie erachter te komen wie die ooggetuige was, want zo vol zou dat privévliegtuig niet hebben gezeten, maar goed: later meldt de politie dat er van een onderzoek naar Brad geen sprake is.

Wie zit er in team Brad?

Duh, Jennifer Aniston, natuurlijk. 'Karma voor jullie!', zou naar verluidt Anistons reactie geweest zijn op het nieuws.  Ook hier duiken in ene weer diverse bronnen op. Zo zegt de één dat Jennifer Angelina niet de ware vond voor Brad, want te complex. Bron 2 weet te melden dat Aniston 'een gevoel van tevredenheid over zich heeft nu de scheiding is doorgezet,' maar dat ze 'zoiets als dit niemand toewenst'. Let wel: wat er allemaal van waar is, weet geen mens.

Ook kan de acteur rekenen op steun van comediènne Chelsea Handler. Die noemt Angelina woensdag in haar Netflix-talkshow 'zwaar gestoord'. Ze gaat lekker los, en noemt de actrice ook een fucking gek en eerder al eens de duivel. Note: Chelsea is een vriendin van Jennifer. Dus. 

En wie zit er in team Angelina?

Euh....Angelina? Nee, in ieder geval Laura Wasser en Robert Offer. Geen sterrennamen, nee, maar zij staan haar bij in haar juridische strijd. Laura is een gevestigde naam in sterrenscheidingenland:  ze stond Johnny Depp bij in zijn breuk Amber Heard en heeft ook Britney Spears, Mariah Carey, Kim Kardashian West, Ryan Reynolds en Heidi Klum in haar contactenboekje staan. Saillant detail: zij was het de Angelina bij stond in haar scheiding met Billy Bob Thornton, in 2003. Ze vraagt trouwens 850 dollar per uur. Ook Robert staat al jaren aan haar zij, maar dan als advocaat op zakelijk vlak.

Und jetzt?

Ja, goeie. Vooralsnog, we schrijven vrijdag einde ochtend, is het even stil aan de overkant. Het laatste nieuws lijkt dat de twee discussies hadden over hoe hun toekomst in te vullen. Brad wil blijven acteren, Angelina wil zich meer op haar humanitaire werk voor de VN richten. Beide functies betekenen veel reizen, en weinig stabiliteit, als koppel én als gezin. 

Media draaien nog steeds overuren en weten de meest uiteenlopende invalshoeken te bedenken om toch het Brangelina-vuur te laten branden. En dus lezen we dat Adele haar meest recent gegeven concert heeft 'opgedragen aan Brad en Angelina' en dat Jan Kooijman het nummer 'Zeg me dat het niet zo is' wil draaien ter ere van de breuk (hé, je kunt het maar weten, niet?).

Ondertussen zou Brad al lange tijd in therapie zijn 'om dingen te verbeteren' en zou hij 'bereid zijn geweest om alles te doen en alles te veranderen om de breuk makkelijker te maken voor hen'. Aldus weer die altijd betrouwbare bronnen. 

Madam Tussauds heeft de twee overigens al strategisch een paar meter uit elkaar geplaatst. 

Wordt óngetwijfeld vervolgd.