Je kent ze wel: van die collega's die al lachend en gierend op de werkvloer verschijnen. Die met iedereen een praatje maken en al snel de moppentrommel opentrekken. Maar terwijl zij staan te stuiteren bij de koffieautomaat, denk jij zaken als 'misschien had ik gisteren toch eerder naar bed moeten gaan'. Gebruik die kwieke collega's om van je ochtendhumeur af te komen! 

1. Maak eens een praatje

Kom je er niet meer uit met die begroting? Maak dan eens een ommetje met die positieve, energieke collega. Is niet alleen goed voor je humeur, maar ook voor je motivatie om straks weer door te gaan. Bovendien kan die positiviteit je tot nieuwe inzichten brengen. 

2. Intensief samenwerken

Wanneer je met een groep een nieuwe uitdaging aangaat, leer je al snel om intensief met elkaar samen te werken. Dit schept vaak een band die ervoor zorgt dat jullie positief blijven en er samen alles aan doen om het doel te bereiken. En wanneer die binnen handbereik is, zijn jullie natuurlijk niet meer te stuiten. 

3. Samen op stap

En dan bedoelen we niet die wekelijkse borrel in de kroeg. Trommel je collega's eens op voor inspirerende presentatie over de toekomst, een debat met mensen uit het vak of een documentaire die van invloed is op je werk. Het laat jullie als groep nadenken over hoe het verder moet met het bedrijf en waar jullie samen aan kunnen werken. 

4. Help ook eens een ander 

Komt die collega op rechts er even niet meer uit? Schiet 'm te hulp. Zorgt er niet alleen voor dat jíj er een positief gevoel aan overhoudt, maar ook de ander: hij voelt zich immers geholpen en dankbaar. Daarnaast geef jij je collega's het gevoel dat ze in een positieve omgeving zitten, en dat vermindert een hoop negatieve emoties.