Poeh hé, op het nippertje de trein gehaald. En nu sta je te midden van twee stinkende oksels en eigenlijk kun je nu geen kant op en is het hier nou zo benauwd en wat nou als je neergaat en wat nou als de trein onverhoopt stil komt te staan door een kapotte bovenleiding en wat nou als er één of andere grapjas is die de boel wil opblazen?

Adem in, adem uit. 

Mocht dit scenario je bekend in de oren klinken, dan behoor jij waarschijnlijk tot 20% van alle angsthazen in Nederland. Een paniekaanval kan trouwens behoorlijk in hevigheid verschillen, zo is de één bang om een presentatie te geven, terwijl de ander het huis niet eens meer uit durft. 

Maar hoe ontstaan die angstaanvallen? 

Eigenlijk zit het allemaal tussen je oren. Jouw brein is niet alleen creatief met het bedenken van oplossingen, maar ook met het bedenken van problemen. Wanneer je bijvoorbeeld in een bomvolle trein zit, zou je weleens kunnen denken: goh, niet bepaald een fijne plek om flauw te vallen. En hop: de rapen zijn gaar. 

Je bedenkt dus eigenlijk je eigen paniek. 

Goed, weten wat dat. Belangrijker: hoe kom je er vanaf? 

Wanneer je de touwtjes écht niet meer in handen hebt, doe je er goed aan om eens langs de huisarts of psycholoog te gaan. Maar tot die tijd kun je het proberen met deze tips. 

1. Laat die paniek maar komen

Negen van de tien keer ben je tijdens een angstaanval alleen maar bezig met het onderdrukken ervan. Wanneer je die onderdrukking los probeert te laten, neemt de spanning vanzelf af. Ook een goeie: laat koffie en andere cafeïnerijke dranken achterwege. Deze zorgen er namelijk voor dat je hart sneller gaat kloppen en je een stuk alerter bent, en dus ook alerter op een paniekaanval. 

2. Bedenk een worst-case scenario

Wat kan er nou helemaal gebeuren in die trein? En trouwens, over vijf minuten ben je bij Amsterdam Centraal dus daar gaan vast hordes mensen uit. 

Vaak stroken je gedachtes niet met de realiteit en dus is het goed om dit tijdens een aanval onder ogen te zien.

3. Zoek afleiding

Mocht je in de trein zitten: maak eens een praatje met die reiziger op links. Of heb je er last van wanneer je thuis op de bank zit? Kijk dan eens een (vrolijke) film of ga naar buiten, een ommetje maken of sporten. Hierdoor hebben je hersenen helemaal geen tijd meer om die paniekaanval op te roepen. 

4. Beloon jezelf

Wanneer jouw angst gerelateerd is aan de toekomst, geldproblemen, je carrière of andere zaken, beloon jezelf dan eens voor de kleine prestaties. Hierdoor leer je te focussen op de positieve dingen in je leven en niet de negatieve. 

5. Luister naar je gedachten

Wanneer je een aanval krijgt, doet het lichaam precies wat de hersenen willen. Hierdoor kun jij je misselijk, duizelig en kortademig voelen. Maar wat willen die hersenen nou eigenlijk? Schrijf na zo'n angstaanval eens op waar je op dat moment zo bang voor was en wanneer de paniek afnam. Wellicht is het hierdoor makkelijker om de reden achter een angstaanval te achterhalen en het op te lossen.