Er gaat niets boven Groningen, zoals de stadsmarketeer zelf om 't hardst roept. Het is nogal niet een uitspraak, maar deze hotspots maken wel dat Groningen helemaal zo gek nog niet is.

Eten/borrelen

Midi

Midi is het eerste gecrowdfunde restaurant van Groningen en is opgezet door Pol de Bruin. Een gastheer, fijnproever en vers-adept. Ofwel, de wijn is top, het eten smakelijk en altijd bereid met verse ingrediënten. Vakkennis en gastheerschap in intieme sfeer. Niet hautain, wel erg lekker.

www.brasseriemidi.nl

Hanasato 

Ook ooit wel eens het Okura van Groningen genoemd. Authentiek Japanse keuken die als enige in Groningen Shabu-Shabu serveert. De echte fan van de japanse keuken zal dit waarderen.

www.hanasato.nl

De Rietschans

Grenzend aan de stad ligt het Paterwoldse meer. Het vorig jaar afgebrande restaurant de Rietschans is uit de as herrezen aan de zuidkant van het meer, en hoe. Prachtige locatie, heerlijke gerechten, aan het water.

www.derietschans.nl

Paviljoen de Dame

Aan de Oostzijde van datzelfde Paterwoldse meer ligt paviljoen De Dame (sinds deze zomer open). Sfeervol, intiem en absoluut een belevenis. Aan tafel wordt je visje gefileerd, het grand dessert is een kadootje en de sushi als voorgerecht is top.

www.paviljoenvandedame.nl

Proevens

Niet vaak word je zo warm welkom geheten door een gastheer. Bij Proevens is alles uit het hart. Heerlijkheden, opgediend als kunstwerken, strelen alle smaakpapillen en het wijnarrangement is goed gebalanceerd. 

www.proevens.nl

Restaurant Voila 

Hans is een chef met een heel duidelijke mening, koopt met smaak zijn verse waar in. Voila serveert per dag dus één menu. Maar 'eten wat de pot schaft' was zelden zo lekker.

www.restaurantvoila.nl

De Pijp 

Ook Groningen heeft De Pijp. Maar deze is zeer zeker niet te verwarren met Amsterdam. Chef Mark staat erom bekend dat hij erg goed in staat is om een speciaal 3- tot 7-gangenmenu samen te stellen. Pure, eerlijke gerechten, met smaak bereid.

www.depijpwinedine.nl

Het Concerthuis

Sharing is caring, ook als het om eten gaat. Dat is dan ook direct het concept van Het Concerthuis, dat tegelijkertijd dienst doet als locatie voor de nodige jamsessies. Brak? Op zondag serveren ze er de brakke brunch.

www.hetconcerthuis.nl

Monfongo

Eén van de mooiste cocktailbars van Ned4erland, met ruim 50 zuiver huisgemaakte cocktails. Leuke gimmick: de robotarm, die heel futuristisch jouw drankje samenstelt.

www.mofongo.nl



Doen

Het Groninger Museum

Eén van de topattracties van de stad. Het gebouw is opgedeeld in verschillende paviljoenen, elk vormgegeven door een andere ontwerper. Phillippe Starck tekende bijvoorbeeld voor een ruimte, evenals Michele de Lucchi. Momenteel loopt er onder meer een tentoonstelling van beeldhouwer Joost van den Toorn, in februari staat er één van de Nederlandse ontwerper Maarten Baas op het program.

www.groningermuseum.nl

Galerie Muskee 

Peter Donkersloot, Anton Heyboer, Peter Klashoorst, CB Muller: de collectie in deze galerie voor moderne kunst is uitgebreid en uiteenlopend.

www.galeriemuskee.nl

Laif en Nuver

De benaming conceptstore doet Laif en Nuver geen recht aan, die is te standaard voor een winkel als deze. Laif en Nuver moet op je lijstje als je van onder meer woonaccessoires houdt, of gewoon een fikse dosis inspiratie op wilt doen.

www.laifennuver.nl

Overnachten

The Student Hotel

Vers geopend, naar concept dat ook al in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag bestaat. Prima hotel met grappige twists in het interieur en ontwerp, dichtbij het centrum en mooi uitzicht. Prijzen rond de 85 euro.

www.thestudenthotel.com/groningen/

Hotel Schimmelpenninck Huys 

Hotel Schimmelpenninck Huys kent de nodige historie, als voormalig patriciërshuis. Ook populair als trouwlocatie, en, niet geheel onbelangrijk, het heeft eigen chocolade-atelier (!). Prijzen vanaf gemiddeld 90 euro.

www.charmehotels.eu/nl/groningen

Datcha

Van plan langer te blijven, of geen hoteltype? Dan is een vakantiehuis op het park Datcha een aanrader. Nee, nu niet bang zijn voor de standaardtaferelen zoals we die kennen op vakantieparken (waar overigens ook niets mis mee is), deze chalets zijn luxer en bovendien niet voor de hand liggend ingericht. Prijzen vanaf 230 euro voor een weekend.

www.datchagroningen.nl