Ze heeft al 25 kookboeken op haar naam staan, een succesvolle kookserie op televisie en staat aan het roer van haar eigen foodmagazine. De Australische Donna Hay heeft het goed voor elkaar, dat staat vast. Inmiddels heeft de kookgoeroe alweer een nieuw kookboek op de planken staan, Life in Balance, waarin ze haar geheimen deelt over het vinden van de juiste balans in je eetpatroon. Zo staan er alledaagse feelgood-recepten in, aangevuld met superfoods en een reeks guilty pleasures. Bazaar sprak haar onder het genot van een kopje thee en een macaron in Amsterdam.

Een beetje bekend met de Nederlandse keuken?

'Jammer genoeg niet, ik zou er dolgraag meer over willen leren. Iedereen zegt dat ik van die ronde balletjes moet proberen, je weet wel die met vlees.' 

Bitterballen?

'Ja precies, ik ben zo benieuwd hoe die smaken, wie weet probeer ik er vanmiddag nog eentje op te snorren.'

Je nieuwe kookboek Life in Balance is alweer de 25e op rij. Waar haalde je deze keer je inspiratie vandaan?

'Eigenlijk is dit boek een goede reflectie van mijn eigen eetpatroon. Ik probeer altijd de balans te vinden. Om een voorbeeld te noemen: er zijn best eens dagen dat ik me te buit maak aan een grote zak patat, maar dan zorg ik er wel voor dat ik die dag ook genoeg gezonde voedingsmiddelen binnenkrijg. Die balans staat ook centraal in mijn kookboek: zo zijn er recepten voor bananenkoekjes en citroencheescake, maar ook voor het maken van smoothies, een kip-wortelsalade en groene groentecurry.'

Guilty pleasure?

'Ik ben dol op ijs, tijdens de allerwarmste dagen in Australië lepel ik gerust een hele bak naar binnen. Maar ook koffie is favoriet, meestal drink ik twee espresso's met een flinke scheut melk tijdens het ontbijt en voor het sporten. Zorgt ervoor dat ik meer energie heb.'

Vrijwel al je boeken zijn bestsellers geworden, wat is je geheim?

'Om te beginnen de goede fotografie. Die zorgt ervoor dat je meteen begint te watertanden zodra je het boek openslaat. Daarnaast probeer ik het allemaal heel simpel te houden, niet alleen de recepten, maar ook de manier waarop ik het recept schrijf, very straight forward. Maar het meeste heb ik natuurlijk te danken aan mijn team: we zijn net een hechte familie.'

Hoe zorg je voor een goede balans tussen je werk- en privéleven?

'Ik denk dat een goede planning erg belangrijk is, maar ook efficiënt werken. Wanneer ik nog niet helemaal zeker ben over een nieuw idee ga ik er niet uren over zitten dubben, maar schuif ik het voorlopig aan de kant, ik kom er later wel op terug. Ook vind ik het belangrijk om mijn team tevreden en creatief te houden, dus stuur ik ze op een zonnige dag weleens naar huis. 'Ga lekker naar het strand,' zeg ik dan. Want om creatief te zijn is het belangrijk om een mooi leven te hebben buiten je werk om. Op kantoor vind je die inspiratie niet. Zelf ga ik meestal rond een uur of vijf naar huis om thuis lekker de keuken in te duiken samen met mijn twee zoons, dat is mijn favoriete moment van de dag.'

Beste advies wat je ooit hebt gehad?

'Een succesvolle zakenvrouw zei ooit tegen mij: wanneer je thuis alles onder controle hebt, gaat het op de werkvloer ook goed. En ze heeft helemaal gelijk. Toen ik net begon met mijn bedrijf vond ik het weleens lastig om voldoende tijd vrij te maken voor mezelf en mijn gezin, maar nu is dat helemaal anders. Naarmate je ouder wordt realiseer je ineens welke dingen belangrijk zijn in het leven'

Heb je nog advies voor alle beginnende chefs thuis?

'Ik zou zeggen: houd het simpel en maak iets wat je zelf lekker vind. Wanneer je gaat koken voor je vrienden, familie of je partner hoef je echt niet alles uit de kast te trekken en in de weer met een lastig recept en een ton aan ingrediënten. Ben je dol op een simpel gerecht als geroosterde kip met salade, maak dan geroosterde kip met salade.'

5 ingrediënten die iedereen altijd in huis moet hebben?

'Hangt er vanaf wat je lekker vindt natuurlijk, maar het is goed om altijd een basis in huis te hebben, dan hoef je niet om de haverklap naar de supermarkt. Zelf heb ik altijd verschillende soorten groene groentes in huis, citroen en Parmezaanse kaas, daar kun je werkelijk alle kanten mee op. Zo kun je een lekkere omelet maken bijvoorbeeld, of een salade.'