Wie denkt aan de jaren 60, denkt aan Jane Birkin. Niet alleen bekend van het witte doek in de films Blow-up, Death on the Nile en Evil under the Sun, het icoon scoorde ook nog eens een kanjer van een wereldhit: Je t'aime... moi non plus, samen met haar man. Maar waar we haar misschien nog wel het meest van kennen is haar opvallende verschijning en uitgesproken gevoel voor stijl. Nu, na vijftig jaar in de schijnwerpers te hebben gestaan, blikt de 69-jarige Grande Dame terug op haar carrière. 

Ze was pas 21 jaar toen ze de oversteek maakte van het Engeland naar Parijs. Ze sprak geen woord Frans, maar wist desondanks toch een rolletje te scoren in de film Slogan. Wellicht kwam het door de componist/regisseur Serge Gainsbourg, die vanaf het begin af aan dol op was op de Britse Birkin. Al snel sloegen de vlammen over en werd het koppel een feit. Precies de reden waarom ze samen het stomende nummer Je t'aime... moi non plus schreven, een plaat die maar liefst 6 miljoen keer verkocht werd. 

En dan is er nog haar kledingstijl. Een stijl die bestond uit zeer simpele doch uitdagende kledingstukken, die meisjes groen deed zien van jaloezie en die de jongens het hart sneller deed kloppen. Een jeans met een T-shirt, een minirok met dijlaarzen, een transparante jurk... En ook haar accessoires kregen het nakijken: zo sleepte ze overal haar rieten mand mee naartoe. Zeer bijzonder, vond ook Jean-Louis Dumas, destijds topman bij Hermès. Toen de twee in 1981 met elkaar aan de praat raakte, vroeg hij haar naar haar mening over de Kelly Bag. 'Ik vind het geweldig hoor, die tas,' zei Birkin, 'maar je moet hem drie maten groter maken en niet helemaal dichtmaken aan de bovenkant. De rest is geschiedenis. Ruim 35 jaar later is de Birkin bag nog steeds één van de best verkochte tassen ooit. 'Die tas is fantastisch, ik denk dat-ie Hermès een fortuin heeft opgeleverd,' grapt Birkin.

En mocht je het je afvragen: Jane Birkin heeft er zelf maar één. 'Die andere tassen hebben ik jaren geleden geveild voor Amnesty International, Handicap International en Anno's Afrika,' vertelt Birkin. 'Het heeft geen nut om ze in de kast te laten slingeren.'

Hoewel Birkin veel pieken heeft gekend in haar leven, waren er ook een aantal dalen. Zo overleed in 1991 haar man Gainsbourg, slechts enkele dagen voordat haar vader overleed. Ook verloor ze drie jaar geleden haar dochter Kate, die zelfmoord pleegde. Het zijn onderwerpen die Birkin nog niet wil delen met de wereld, maar die ze wel opschrijft in haar dagboek, waarvan ze hoopt het op een goede dag naar de drukker te brengen. 

Haar bewogen leven heeft ook voor een hoop inspiratie gezorgd. Zo probeert de mode-industrie nog steeds haar joie de vivre te vangen in een collectie. Zo ook Saint Laurent, het merk waar Birkin afgelopen maart nog voor poseerde, de fotograaf was haar inmiddels goede vriend Slimane. De dame is hier te zien in een zwarte smoking en een witte blouse, met als grootste accessoire die welbekende vrolijke, grote grijns. 

http://hbz.h-cdn.co/assets/16/36/768x1158/gallery-1473458723-hbz-jane-birkin-embed-02.jpg

Birkin samen met Serge Gainsbourg, 1970.

Het wachten is op haar memoires in dagboekvorm. Want dat deze vrouw veel betekent heeft voor de (mode)wereld, moge duidelijk zijn.

Van: Harper's Bazaar US