Zit jij iedere avond met een bordje pasta, rijst of aardappelen op schoot, wetende dat je weegschaaltechnisch weliswaar zou moeten minderen, maar o, te lekker? Daar is dus een heuse reden voor, als we de onderzoekers van de Oregon State University mogen geloven. Zij concluderen dat het allemaal te maken heeft met onze fifth taste.

Wie dacht dat de smaakpapillen slechts onderscheid kunnen maken tussen zoet, zuur, zout en bitter heeft het mis. Een paar jaar geleden al werden ook de smaken Umami (hartig) en vet toegevoegd aan het papillenlijstje, een soort fifth taste dus. Maar de wetenschap heeft weer een nieuwe ontdekking gedaan: ook koolhydraten kunnen we prima registreren met onze tong. En dat is dus preciés de reden waarom we er zo dol op zijn.

'Iedere cultuur heeft koolhydraten in zijn voedsel, of het nu rijst, pasta of brood is,' zei voedselwetenschapper Juyun Lim vooraf aan het onderzoek. 'Het idee dat we de smaak van koolhydraten niet kunnen proeven, lijkt dus niet echt logisch.' En daarom startte Lim samen met haar collega's van de Oregon State University een onderzoek. 

Hierin kregen proefpersonen van over de hele wereld verschillende koolhydraatrijke substanties voorgeschoteld. 

Wat bleek? 

Allemaal herkende ze een zetmeelachtige smaak. De Aziaten omschreven het als een substantie die deed denken aan rijst en de Europeanen vonden het verdacht veel op pasta of brood lijken. Zelfs nadat de proefpersonen een middel toegediend kregen om de zoete smaakpapillen te verdoven, registreerde hun tong nog steeds de zetmeelachtige smaak. De koolhydraten worden namelijk uiteindelijk afgebroken in suiker moleculen.

Lang verhaal kort: koolhydraten zijn dus onderdeel van onze fifth taste en dat is precies de reden waarom we het zo lekker vinden. 

Mooi. Courgettepasta met zongedroogde tomaten en basilicum voor vanavond?