Kunstmatige zoetstoffen, en met name aspartaam, zitten al even in het verdomhoekje als kankerverwekkende stof. Maar, is dat wel zo terecht?

We doen een dappere poging een en ander uit te leggen. Komt-ie: het lichaam breekt aspartaam af in verschillende chemische verbindingen. Een van die verbindingen noemen we formaldehyde, die zonder twijfel kankerverwekkend is. Maar! Ons lichaam doet deze formaldehyde zo snel van de hand dat-ie nooit de kans krijgt werkelijk iets op te bouwen wat schadelijk zou kunnen zijn. Ténzij je met fenylketonurie kampt - een erfelijke en aangeboren stofwisselingsziekte waarbij je lichaam niet in staat is een bepaald aminozuur in aspartaam af te breken (maar dat geldt dan ook voor normale voedingsmiddelen als eieren). Heb je dat niet, dan hoef je je geen zorgen te maken.

Maar: echt gezond zijn kunstmatige zoetstoffen dan ook weer niet (sorry). Water is nog altijd je allergrootste vriend.

Onderstaand filmpje legt alles uit:

youtubeView full post on Youtube