Tik jij regelmatig een gin & tonic weg? Dan bestaat de kans dat jij psychopatische trekjes vertoont.

Ja ho, don't shoot the messenger: dit blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in The Evening Standard.

Mensen die van bittere smaken - wat Gin-Tonic toch heeft - in eten en drinken houden, vertonen meer trekjes van machiavellisme (een chique woord voor aanleg voor sluwheid en gewetenloosheid), sadisme en narcisme.

De Universiteit van Innsbruck, Oostenrijk, onderzocht 1000 personen en vroeg hen aan te geven in hoeverre ze hielden van zoet, zout, zuur en bitter voedsel. Vervolgens dienden zij een aantal persoonlijkheidsvragenlijsten in te vullen, om hun emotionele stabiliteit en mate van sadisme, agressie en machiavellisme te meten.

De uitkomsten analyserend, bleken de mensen die een voorkeur voor bittere smaak hadden vaker last van psychopathische neigingen, narcisme en sadisme hadden, terwijl zij die de bittere smaak niet trokken, veel vriendelijker bleken.

Het stelt de wetenschappers voor een groot raadsel, want hoe kan het dat mensen die een bittere smaak waarderen, meer van dit soort karaktereigenschappen vertonen? Een mogelijke verklaring: mensen die van dit soort riskante smaken houden, kunnen van nature ook van risico's in 't leven houden.

Goed, het onderzoek werd onder slechts 1000 mensen gehouden, dus enig verder gegraaf zal nodig zijn, maar toch.