Een week heb je er naar uitgekeken: weekend! Twee dagen later krab je jezelf achter de oren: hm, was dit het nou? Dat lang verwachte weekend?

Net zoals we zoveel mogelijk uit een werkdag moeten halen, en daar de juiste stemming voor moeten hebben, zo moeten we ook de juiste mood hebben om het weekend ten volle te benutten, zo stelt onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi in zijn boek Flow.

Vaak proppen we het weekend dusdanig vol met leuke dingen (want: eindelijk de tijd en dan moéten er leuke dingen worden gedaan), dat we niet in de juiste flow komen. Zo'n stemming waarbij je de tijd uit het oog verliest, omdat je zo (*zweverige taal alert*) in het moment zit. Dat je zó met iets bezig bent, dat het je volle concentratie heeft je daardoor alles om je heen vergeet.

En dat gaat niet als je dag een opeenvolging is van allerlei kleine en kortdurende activiteiten.

'Echt plezier halen uit je vrije tijd', zo stelt hij, 'doe je door je een periode lang diep te concentreren en specifieke vaardigheden te hanteren.'

Oftewel: een activiteit die een hoge betrokkenheid vraagt, maakt dat je de tijd die je erin steekt, ten volle benut. En nee, met betrokkenheid bedoelen we dan niet het liken van die vakantiefoto op Facebook.

De beste manier om álles uit je weekend te halen, zo tipt de wetenschapper, is door je tijd te spenderen aan iets dat je uitdaagt en waarbij je tegelijkertijd iets leert.

Iets om te proberen, dit weekend?