We gooien hem er gelijk even in: het krijgen van een reactie op Facebook geeft mensen hetzelfde gelukzalige gevoel als trouwen of een kind krijgen.

Ja, wij vonden het ook een vrij boute bewering, een nogal bizarre uitkomst van het onderzoek, gedaan door de Carnegie Mellon University. Maar goed, er is heus onderzoek naar gedaan, door een heuse universiteit, en daar blijkt dus uit dat interacties op Facebook een groot effect hebben op het tevreden gevoel van de gebruiker.  Het 'gevoel van welzijn' van de gebruikers wordt verhoogd door een reactie of like op een berichtje op foto.

En natuurlijk, laten we eerlijk zijn: op het moment dat je iets op Facebook plaatst, is het wel zo leuk als dat ook daadwerkelijk wordt gewaardeerd door de inner circle. Je wilt immers dat het wordt gezien, anders zet je het er niet op. Wees eerlijk: check jij niet regelmatig hoeveel likes er bij zijn gekomen op die foto van dat zo gezellig uitziend etentje van dat weekend?

Het tevreden gevoel dat daaruit voortkomt, komt vooral door het feit dat iemand je even, zij het digitaal, aandacht geeft. Een persoonlijke blijk van waardering. 'Hierdoor word je herinnerd aan belangrijke relaties in je leven', verduidelijkt co-auteur Moira Burke. En dat vormt dus een groot gevoel van geluk, aldus het onderzoek.

De studie vroeg 1910 Facebook-gebruikers naar hun stemming in de loop van drie maanden, en mat gevoelens als eenzaamheid en geluk. Een uitkomst: zij die 60 reacties per maand - van echte vrienden, dat wel - ontvingen, vergeleken hun gevoel van tevredenheid met dat na een grote levensgebeurtenis als trouwen of kinderen krijgen. 

Via Facebook praten met mensen die je toch al leuk vond op een dieper niveau maakt dat je je goed voelt, aldus co-auteur Robert Kraut. 'Vergelijkbaar met wanneer je met iemand in het echt praat.' Ook op mensen die depressieve gevoelens ervaren, kan Facebook positieve veranderingen hebben. Want, zo zegt Burke, 'ze krijgen het gevoel dat er mensen zijn die om hen geven.'

Juist.

Dat we tevreden worden naarmate het aantal likes stijgt op onze foto's: helder. Dat dat ook zo z'n voordelen kan hebben op mensen die neerslachtig zijn: snappen we ook. Maar om het dan direct te vergelijken met levensveranderende gebeurtenissen als het krijgen van een kind of trouwen: nou nee.

Maar evengoed heb je nu wel weer een legitieme reden gevonden om meer te Facebooken: je wordt er immers gelukkig van. Ook wat waard.