Een beetje sportfanaat weet allang: de juiste muziek helpt om nét even die extra meters te maken. Maar hoe werkt dat dan? 

Het zorgt ervoor dat je uit de luie stoel komt

Is het tijd om naar de sportschool te gaan, maar is de motivatie ver te zoeken? Zet dan alvast wat muziek op, om jezelf in de stemming te brengen. Ook wanneer je uiteindelijk toch besluit om niet te gaan, kun je alsnog een paar rondjes door de kamer dansen. 

Muziek kan je afleiden tijdens het sporten

Door die goede beat heb jij niet eens in de gaten dat je langzamerhand steken krijgt in je zij. Een onderzoek van Australische bodem toont aan dat muziek zorgt voor afleiding tijdens het sporten, met name wanneer je gaat hardlopen, fietsen of zwemmen. Daar komt nog bij dat het je prestaties met 12 tot 15 procent kan bevorderen, concludeerden de onderzoekers van de Brunel University.

Je wordt er een stuk vrolijker van

En dat is wel zo fijn wanneer je nog een kilometer of vijf moet afleggen. Muziek zorgt ervoor dat je een positieve houding aanneemt, waardoor je direct meer energie krijgt. Volgens sportpsycholoog Costas Karageorghis van de Brunel University in Londen is muziek 'een soort prestatie bevorderende drug'. Maar dan legaal natuurlijk. 

Het brengt je net dat beetje verder

Volgens een onderzoek in The Journal of Sport Exercise Psychology roept muziek bepaalde herinneringen op. Hierdoor kan het vrolijke nummer waar je laatst nog op los ging met je vrienden jou helpen om dat positieve gevoel weer te ervaren, en dus dat stapje verder te doen. 

Het helpt je om in een goed ritme te komen

Aan het trainen voor een marathon? Dan is het verstandig om tijdens het rennen te luisteren naar uptempo muziek. Het ritme wordt namelijk direct overgenomen door je hersenen, waardoor deze de energie in het lichaam gaat verspreiden op het ritme van de muziek. Daardoor hou je het rennen makkelijker vol. 

Het versnelt je reactievermogen

En dat is best handig wanneer je tennis, volleybal of een andere sport speelt, waarbij je reactievermogen belangrijk is. Elizabeth Miles, auteur van het boek Tune Your Brain, kwam tot de conclusie dat muziek het contact tussen de hersenen en het lichaam kan verbeteren of versnellen. 'Muziek zorgt ervoor dat het stressniveau in de hersenen daalt, waardoor ze sneller een boodschap over kunnen brengen naar het lichaam. Daarnaast verbetert het ook je ruimtelijk inzicht en versnelt het je denkproces,' aldus Miles.

Weten we dat ook weer. Wat volgt is een playlist om je even in de sportieve stemming te brengen. You're welcome!

Martin Garrix & Third Party - Lions in the Wild

Bright Light Bright Light feat. Elton John - All In The Name 

Major Lazer - Cold Water (feat. Justin Bieber & MØ)

 Zara Larson- Lush Life

Walk the moon - Shut Up and Dance

99 Souls - The Girl Is Mine (featuring Destiny's Child & Brandy)