Nu je al tig keer in het Victoria and Albert Museum geweest bent en je ook de route door Tate Modern uit je hoofd kent, is het wellicht tijd voor iets nieuws. Bazaar selecteerde 8 anders-dan-andere culturele optrekjes. 

Fashion and Textiles Museum

Tradition, Headgear, Temple, Sculpture, Collection, Temple, Statue, Ritual, Mythology, pinterest

Foto: Instagram Fashion and Textiles Museum 

Op een steenworp afstand van de Tower Bridge ligt deze parel. The Fashion and Textile Museum is dé plek waar je moet zijn voor modetentoonstellingen, talloze unieke stoffen en - niet te vergeten - de grote collectie accessoires. Doel van dit museum is om inspiratie te bieden aan een nieuwe generatie creatievelingen. Wie begin september in Londen is, kan nog mooi even de tentoonstelling Missoni Art Colour meepakken. Vanaf 23 september kun jij je vergapen aan de mooiste haute couture stukken, foto's en illustraties uit de jaren 20 in Jazz Age Fashion & Photographs

The Old Operating Theatre Museum 


Amber, Iron, Industry, Metal, Gas, Cylinder, Pipe, Steel, Reflection, Heat, pinterest

Foto: Instagram Alex_moonceremony 

Wellicht een bizarre plek, maar wie interesse heeft in de geschiedenis van de geneeskunde is hier aan het juiste adres. Niet alleen kun je even kijken in The Operating Theatre (een voormalige operatiezaal waar geneeskunde studenten operaties konden observeren) maar ook naar de lichtelijk angstaanjagende instrumenten die gebruikt werden. 

Royal Academy of Music Museum


Musical instrument, Violin family, String instrument, String instrument, Bowed string instrument, Wood, Brown, Product, Musical instrument accessory, Music, pinterest

Foto: Instagram cosimoragone

Toe aan een muzikaal intermezzo? Trek dan naar het Royal Academy of Music Museum, waar niet alleen talloze instrumenten te zien zijn, maar waar ook de studenten je bijpraten over welke rol afgestudeerden aan de Royal Academy of Music hebben gespeeld in de muzikale geschiedenis. Bijzonder is de antieke viool van Antonio Stradivari en een Weense piano uit 1815, met wel zes pedalen. 

Apsley House


Room, Interior design, Ceiling, Interior design, Light fixture, Chandelier, Hall, Picture frame, Molding, Couch, pinterest

Foto: Instagram lashmaker_vistudio

Fan van gigantische paleizen met Britse inrichting? Ga dan als de bliksem naar Apsley House, het voormalige optrekje van de Eerste Hertog van Wellington. In dit paleis lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan: zo tref je een reeks oude kroonluchters, met bladgoud beschilderde plafonds, schilderijen van Velazquez en Rubens aan, plus een te gekke collectie zilver en porselein. 

The Fan Museum 

Tablecloth, Room, Interior design, Table, Linens, Baked goods, Dishware, Home accessories, Interior design, Dessert, pinterest


Foto: Instagram minal_mistry

Helemaal in Greenwich ligt The Fan Museum, vol met waaiers uit de 18e en 19e eeuw. Een aantal topstukken uit de collectie: een handgeschilderde waaier van Paul Gauguin, een waaier met de schetsen van Salvador Dali en een exemplaar uit 1920 die rijkelijk is versierd met veren van een pauw. 

Wie zijn na museumbezoek nog trek heeft, kan terecht bij de Orangerie voor een high-tea. Hier worden verse Engelse scones met cream en jam geserveerd, samen met een overheerlijke bak thee en een selectie aan zoete cakes. 

Dennis Sever's House

Interior design, Bed, Textile, Room, Interior design, Window treatment, Bedding, Linens, Curtain, Bed sheet, pinterest

Foto: Instagram dennissevershouse

Wellicht doet de naam Dennis Sever niet meteen een belletje rinkelen, en dat is niet zo gek, want zijn huis is een stuk beroemder dan hijzelf. De kunstenaar (1948-1999) verbouwde zijn stulpje (18 Folgate Street in Spitalfields) tot Gregoriaans pand als uiting van zijn fascinatie voor het leven in de 18e en 19e eeuw. Jarenlang woonde hij hier te midden van het Gregoriaanse en Victoriaanse meubilair en zonder elektriciteit. Na zijn dood werd het huis opengesteld voor het grote publiek. 

The Courtauld Museum 

Cheek, Chin, Forehead, Eyebrow, Style, Jaw, Art, Temple, Artwork, Self-portrait, pinterest


Foto: Instagram courtauld

Wie dol is op schilderkunst mag dit museum op de hoek van Somerset House zeker niet missen. The Courtauld Gallery heeft namelijk een grote collectie befaamde doeken hangen van Botticelli, Cranach, RubensMonet, Gauguin, Cézanne en Van Gogh. Daarnaast zijn er ook een aantal te gekke tekeningen en waterverfschilderingen te zien van Michelangelo, Rembrandt en Turner. 

Leighton House Museum


Foto: Instagram Leighton House Museum

Art, Painting, Illustration, Art paint, Visual arts, Paint, Drawing, Mythology, Artwork, pinterest

Aan de rand van Holland Park ligt het voormalige stulpje van kunstenaar Frederic Leighton, nu een museum. Zeer bijzonder, want de kunstenaarswoning kent diverse architectuurstijlen uit de 19e eeuw en staat vol met unieke schilderijen en sculpturen vanuit de hele wereld.