Lekker dan: gaan we eindelijk het weekend in, besluit de zon zich niet meer te laten zien. Dan kun je natuurlijk besluiten om lekker op de bank te lummelen en een paar afleveringen van Making a Murderer te kijken, of om héél verantwoord te gaan sporten. Maar goed, de temperatuur is nog een prima 25 graden (althans, zo wordt voorspeld), dus eropuit is nog altijd een uiterst goed idee. 

Begin je weekend zoals het hoort en hef het glas. Dat kun je natuurlijk doen met wijn of bier maar doe 'ns gek en draai zelf eens een cocktail in elkaar. Deze frisse daiquiri bijvoorbeeld, of  één van deze kleurrijke exemplaren

Swingen in Delft

Naar Delft moet je om te swingen op wat jazzmuziek. De deuntjes worden verzorgd door De Destructive Penguins, Hard & Heady, de Dirtie Harry Jazz Band, Wicked Jazz Sounds en meer. Kun je onder het dansen door meteen even langs de jazzmarkt of de maag vullen bij het food court

Aan tafel bij de kunstenaar

Staat je pet dit weekend niet naar jazz, maar meer naar klassieke kunst? Dan staat Museum Mesdag tot uw dienst met de spiksplinternieuwe tentoonstelling Eten bij de kunstenaar - van stilleven tot fooddesign. Hier vind je het werk van de vrouw achter de befaamde schilder: Sientje. In het leven van Sientje speelde eten een belangrijke rol, zowel op het doek als op het bord. Daar heeft ze gedurende haar leven dus een aantal magistrale schilderijen van gemaakt die dit weekend samen met hedendaags foodkunst tentoon worden gesteld. 

Op spitzen

En door, naar de Amsterdamse Uitmarkt welteverstaan. Daar is zaterdag namelijk een te gekke dansvoorstelling te zien van het Nationaal Ballet: Night Fall. En niet zomaar één: dit is het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld. Hoe dat in zijn werk gaat? Met een futuristische bril, je smartphone en koptelefoon kun je een aantal romantische balletten bekijken als Het Zwanenmeer en La Bayadére maar is het net alsof je zelf meedanst. Kun je niet wachten? Hier alvast een voorproefje.  

Fort vol verhalen

Trek je er liever op uit om een stukje Nederlands erfgoed te zien? Dan moet je als de wiedeweerga naar Fort de Bilt op zaterdag en Fort Nieuwersluis op zondag. Daar vindt namelijk een heus storytellingfestival plaats; Fort vol verhalen. Strijk neer op een kleedje, zeg social media even vaarwel en luister naar spannende, ontroerende en grappige verhalen van de vertellers Marijn Vissers, Ailun Elzenga, Kees van Wanrooij en meer.

Hardop durven dromen

Maar! Je kunt dit weekend natuurlijk ook even langs het Stedelijk Museum, waar 26 kunstenaars aan de slag gingen met het thema: dromen over een betere wereld. Dat leverde uiteenlopende resultaten op: een kant-en-klaar huis voor vluchtelingen, modieuze sieraden van afgeschreven materialen een stoel van oude cd-hoesjes. Bazaar sprak alvast met drie van de deelnemers

Let's roll

Wie na al dat vertier wellicht nog een gaatje (en trek) heeft, kan door naar Rrrollend food festival. Wat daar zoal te snaaien valt? De truckers vertellen.

  • Matthias van Brandmeester: 'Onze klassiek rode brandweerwagen serveert verse quesadillas, nacho's en gegrilde maïskolven. De wagen komt uit Duitsland, waar hij tot vorig jaar dienst deed bij de vrijwillige brandweer. Een jongensdroom natuurlijk, zo'n oldtimer!' Locatie: Rrrollend Den Haag.
  • Roos en Laura van De Wentelteefjes: 'We hebben in het verleden vaak samen gereisd en vervolgens beseften we hoe bijzonder de Hollandse keuken eigenlijk was. In onze knalrode caravan bakken we oerhollandse wentelteefjes, een onderschatte lekkernij. We maken ze van Fries suikerbrood, maar serveren ook andere varianten, zoals die met geitenkaas, honing en huisgemaakte perencompote.' Locaties: Rrrollend in Groningen en Den Haag.
  • Mahalia van Pofferdikkie: 'Toen we vorig jaar startten met onze Delftsblauwe caravan, was mijn dochter twee. Je kon haar met niets blijer maken dan poffertjes. We maken biologische poffertjes met aardbeien en slagroom, tropisch fruit, nutella, speculaas likeur en meer.' Locatie: Rrrollend Oisterwijk en Tilburg. Tot 16 oktober toert het festival nog naar Leiden, Delft, Dordrecht, Groningen, Den Haag, Oisterwijk, Tilburg en Rotterdam. 

Fijn weekend!