Natuurseries, - docu's, - films: ze worden verslonden. Logisch ook, want niets zo rustgevends als kijken naar hoe de natuurlijk zich door niets laat tegenhouden, haar eigen gang gaat zonder allerhande wereldse problemen.

Niets zo rustgevend ook als mensen die zoekende zijn in die natuur. Naar vogels bijvoorbeeld, in het geval van Baardmannetjes. Wie de eerste seizoenen al heeft meegedraaid weet: dit is de ultieme zentelevisie. Professioneel vogelkenner Nico de Haan speurt samen met amateurvogelaar Hans Dorrestijn voor deze serie onder meer het Nationaal Park de Hoge Veluwe en de Nieuwkoopse Plassen af, waar ze in hun groene retro Volkswagen-busje naar toe tuffen.

Er zijn missies: het spotten van de Appelvink, bijvoorbeeld, een opdracht die met luid gejuich wordt ontvangen. En de Blauwborst. Of als het één van die andere van de 600 vogelsoorten is: ook best. 

Als een getrouwd stel gaan ze op pad: soms gespeeld mopperend, veelal niet gespeeld enthousiast. De feitelijke kennis van De Haan wordt gecombineerd met de humor van Dorrestijn en de vogels worden nogal niet origineel en liefdevol omschreven: 'net een klein paard met een scheidsrechterfluitje'. 'Dat kuifje maakt hem parmantig, en parmantig is onnatuurlijk'. 'Ik zal hem eens op zijn gedrag aanspreken, het is een bedrieger.'. Dus nog los van of ze de bewuste vogel vinden, het is nog een feest om naar te luisteren ook.

Goed, een zoektocht naar vogels dus. Door twee Baardmannetjes. Kun je daar 35 minuten televisie over maken? Ja, daar kan je 35 minuten televisie over maken. 35 minuten rustgévende televisie, daar word je eng van. Als je hier niet zen van wordt: vergeet het dan maar.

Baardmannetjes, 21:15 uur, Omroep MAX, NPO2.