Kom je thuis na een lange werkdag, is de strijk weer niet gedaan, liggen er her en der vuile sokken, vieze T-shirts en modderige schoenen op de grond. De was van drie dagen ervoor hangt nog onaangeroerd aan het droogrekje, de vaatwasser onuitgeruimd. Partnerlief zit ondertussne op zijn dooie gemakkie buiten in 't zonnetje de krant te lezen. Je kunt gaan schreeuwen en tieren, maar je weet inmiddels: werkt niet. Wat dan wel?

1. Leer het te accepteren

Klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar vergeet niet dat ergernissen vaak van twee kanten komen. Jij stoort je misschien aan zijn rommelige karakter, terwijl hij zich op zijn beurt stoort aan het feit dat je altijd aan het opruimen bent. De enige oplossing hiervoor is om het te leren accepteren, je kunt hem immers niet veranderen en het scheelt bovendien een hoop stress wanneer je niet meer uit je slof schiet vanwege een vuile sok (want laten we eerlijk zijn: er zijn grotere wereldproblemen).

2. Bewaar één plek voor zijn troep

Veranderen zul je hem niet, zoveel is duidelijk. Dus spreek gewoon één plek af waar hij de zooi mag dumpen. In de garage bijvoorbeeld, de bezemkast of op zijn bureau. En spreek ook af dat-ie die plek eens in de zoveel tijd zelf opruimt.

3. Zet de timer

In plaats van dat jullie weer een uur gaan bankhangen, kunnen jullie ook even vijf minuten gaan opruimen. Het zal je verbazen hoeveel je (of eigenlijk hij) gedaan krijgt in 300 seconden. Muziekje erbij, maakt het nog leuk ook.

4. Vraag hem dingen weg te gooien die niet gebruikt worden

Die kapotte kabels liggen er nu al maanden en waarom eigenlijk? Jij breekt er alleen maar je nek over en hij gebruikt ze toch nooit. Vraag hem of hij die kabels, samen met een hoop andere troep, in de vuilnisbak kan mieteren. De meeste chaoten zien namelijk door de bomen het bos niet meer en zijn allang vergeten welke (onzinnige) spullen ze ook alweer in huis hebben.

5. Verdeel de taken

Wekelijks doe je de strijk, zet je de toiletpot in het sop, vul je de vaatwasser en doe je de was. En hij? Nou, hij zet soms het vuilnis buiten. That's all. Niet echt eerlijk. Maar bedenk je wel dat hij vaak geen flauw benul heeft van wat je allemaal wel niet uitspookt in het huishouden. Zorg er dus voor dat de taken eerlijk verdeeld zijn. Doe jij de was, dan mag hij de vaatwasser in- en uitruimen.

6. Laat hem zijn eigen rommel ervaren

Draait hij nooit de deksels terug op de potjes? Schopt hij zijn schoenen uit in de deuropening? Laat hem dan eens zijn eigen rommel ervaren wanneer hij klats, die pot pindakaas op de vloer laat vallen en beng, 's nachts over zijn schoenen struikelt. Binnen no-time is jullie huis spik en span.