Het Openbaar Vervoer. Je kunt niet met, je kunt niet zonder. Hartstikke fijn dat het bestaat, alleen zo jammer dat het a) vaak zo duur is, b) niet echt op tijd vertrekt en c) zoveel mensen meeneemt dat je je dikwijls waant in een blik tjokvol sardientjes. 

Over dat laatste: website etiquette.nl geeft alvast twee superhandige adviezen voor het geval je je in een dergelijke situatie bevindt.

1. Vermijd langdurig oogcontact met medereizigers.

2. Staar niet ongegeneerd in het decolleté van een vrouw vlak naast of voor je.

Brown, Whiskers, Small to medium-sized cats, Vertebrate, Cat, Carnivore, Felidae, Iris, Snout, Fur, pinterest

O-ké. Je kunt natuurlijk ook gewoon normaal doen - dan is er in principe ook niks aan de hand.

Om je tijd in een vol openbaar vervoersmiddel zo aangenaam mogelijk te maken, hebben we een paar tips waar je écht iets aan hebt. 

1. Speel een spelletje. Bijvoorbeeld: raad het parfum. 

2. Altijd al gedacht: kon ik maar *vul favoriete exotische taal in*? Dat komt mooi uit! Mensen in overvloed, en een heleboel staan of zitten heul dichtbij. Allicht zit er een foreign speaker tussen die je kunt afluisteren en waar je een en ander van kunt opsteken. Of gebruik de app Duolingo: gratis te downloaden, en de ideale combinatie van schrijven, luisteren en spreken - al kan je dat laatste misschien beter thuis doen. De app overhoort je regelmatig en houdt je vooruitgang bij met cijfers. Als je nu begint, kan je straks in vloeiend Spaans een sangria bestellen op vakantie.

3. Zoek de liefde van je leven. We kunnen er niet meer omheen: steeds meer mensen vinden liefde via hun smartphone. Wees proactief en verdiep je eens in het moderne daten. Dat hoeft niet op het, door sommigen wat oppervlakkig bevonden Tinder, maar kan ook op Happn, waar je wordt gematcht als jullie paden hebben gekruist, Bumble, waar de vrouw de eerste stap zet, of Ohello, waar je binnen no-time een ontmoeting moet regelen. Maar ouderwets blikken uitwisselen met die knapperd op het andere bankje mag natuurlijk ook nog steeds.

4. Luister een podcast. Klaar met de zoveelste Spotify-afspeellijst? Je kunt je oren ook eens trakteren op een podcast. De keuze is tegenwoordig reuze, met parels als Serial (de serie die het fenomeen podcast nieuw leven inblies), This American Life, Lena Dunhams Women of the Hour of het openhartige Monocycle van Leandra Medine (the Man Repeller). 

4. Ontstress en mediteer. Nee, het werkt niet heel ontspannend om met je hoofd in andermans oksel te staan tijdens de ochtend- of avondspits. Maar precies daarom kun je wel wat rust gebruiken tijdens je dagelijkse reis. Daarom: download de proefversie van Headspace en maak elke dag in tien minuten je hoofd leeg met de kalmerende oefeningen.

5. Word een boekenworm. Een klassiek tijdverdrijf voor forensen: het lezen van een goed boek. Toch wordt het boek steeds vaker verdreven door de smartphone, en dat is jammer. Verzin niet langer excuses, stel een lijst van must reads voor jezelf op, sluit je desnoods aan bij een boekenclub: er gaat bijna niets boven jezelf verdiepen in een andere wereld en een spannend verhaal. Vergeet je meteen al die kauwende, zwaar ademende mensen om je heen. 

6. Plan vast je dag. Een beter begin van de dag kun je je niet wensen: je inbox opgeschoond, je agenda ingepland, je to-dolijst gemaakt nog voor je de kantoordrempel over bent. Gebruik je tijd in het openbaar vervoer om je dag vast in te plannen en je voelt je, eenmaal op kantoor aangekomen, helemaal in control.

7. Train je hersenen. Je lichaam zit stil, maar dat hoeft niet te gelden voor je hersenen. Doe de puzzels uit de krant, koop een puzzelboekje of download een app (tip: Luminosity) en gebruik zo je forenstijd om je bovenkamer te trainen. 

Tot slot: gedraag je. 

youtubeView full post on Youtube