Geef een kind te veel suiker en het zal zich krijsend en krabbend en schreeuwend en vervelend door de dag bewegen, zo is al jarenlang de opvatting.

Eye-opener: dat suikerrijke producten van je kleine schattige kid ineens een onhandelbaar monster maken, blijkt een urban legend, als we schrijfster Laura Geggel mogen geloven. Zij legde de nodige onderzoeken naast elkaar en daaruit blijkt dat die uitwijzen dat suiker (de meeste) kinderen niet hyper maken. Het goedje wordt slechts gebruikt als oorzaak voor wangedrag.

Geggel ging onder meer te raden bij postdoctoraal onderzoeker Mark Wolraich. Die geeft als verklaring voor deze legende dat suiker vaak wordt gegeven bij een speciale gelegenheid, zoals een verjaardag of ander feest. Er zijn aldaar al meer kinderen, de opwinding is groot, en dus wordt het kind hyper. En de ouder gelooft maar al te graag dat dat door de suiker komt: zo is er een aantoonbare reden voor het gedrag.

Klinkt logisch, en diverse onderzoeken ondersteunen zijn verklaring. Al in 1994 verscheen de uitslagen van een studie in het Journal of Abnormal Child Psychology, waarvoor onderzoekers 35 jongens in de leeftijd van 5 en 7 jaar onderzocht, allen volgens hun ouders gevoelig voor suiker. De helft van de jochies kreeg een placebo toegediend, zonder dat de moeder daarvan op de hoogte werd gesteld. Hun kinderen zo eens aanziend tijdens het speelkwartier, vonden diverse moeders van de placebogebruikers dat hun kind daadwerkelijk hyperactief was. Wat dus niet aan de suiker kon liggen, want die was niet toegediend.

Een jaar later werd er eveneens gezocht naar een verband tussen suiker en hyperactiviteit bij kinderen. Ook daaruit bleek: 'Suiker heeft geen invloed op het gedrag of de cognitieve prestaties van kinderen', zo schreven de onderzoekers. 'De sterke overtuiging van de ouders kan het gevolg zijn van een gemeenschappelijke opvatting'.

Oftewel: een door suiker hyperactief kind is slechts de projectie van een bezorgde ouder op zijn of haar kind. Nu het niet gelijk volstoppen met suiker, want het goedje is immers nog altijd niet gezond. Maar de werkelijke reden van het gedrag van dat rondrennede monster is dus niet de suiker....