Het kan aan ons liggen, maar het lijkt wel alsof opeens iedereen in Zeeland zit. Is Zeeland het nieuwe Texel? Of het nieuwe Ibiza misschien? Welnee. Niets van dat al. Zeeland is gewoon het ouwe Zeeland, en daarom is het er zo fijn. Waarom? Bazaars Cécile, al haar hele leven vaste bezoeker van Schouwen-Duiveland, legt uit.

Reden 1

Zeeland is niet hip. Zaligmakend on-hip zelfs. In strandtenten bestel je gewoon bier, sliptong, mosselen en softijs, er klinkt geen loungemuziek en de prijzen zijn navenant ouderwets.

Reden 2

De natuur! De stilte! Loop of fiets je even weg van camping, pension of vakantiepark dan ben je alleen. Omringd door wuivend duingras, kreekgebieden, polders, weilanden of water zo ver het oog reikt, enkel begluurd door meeuwen, kluten en wulpen.

Reden 3

Het strand, dat is eindeloos breed waardoor er altijd ergens plaats is. Het water is helder, de eb en vloed groots en meeslepend en de golven hoog en wild.

Reden 4

De Zeeuwse mosselen! Verser en groter eet je ze nergens.

Reden 5

De zon. In 2015 werd Vlissingen aangewezen als stad met de meeste zonuren van Nederland. Logisch ook, door de straffe wind waaien wolken snel weg.

Duidelijk. Nu we 't waarom weten, is het net zo handig ook in kaart te hebben waar precies in Zeeland we dan moeten zijn. Bazaars favorieten:

ETEN & DRINKEN

Het Vissershuis, Westenschouwen

Rechttoe-rechtaan doch uitstekend visrestaurant met terras midden in het dorpje Westenschouwen, nabij Burgh-Haamstede, op de kop van Schouwen-Duiveland.

hetvissershuis.nl

Brasserie Maritime, Zierikzee

Voor wie ietsje luxer wil eten met een geweldig uitzicht op de oude haven. Op de kaart verse kreeft en mosselen, veel vis, en dat alles met een mediterrane inslag.

brasseriemaritime.nl

Paviljoen Duinzigt, Westenschouwen

Pal achter de duinen, dus uit de wind, ligt dit ruime terras met simpele doch prima kaart. Met dertig soorten bier. En schepijs. En de koffie – helaas een pijnpunt bij veel andere zaken in de buurt - is er picobello. Ook sympathiek: je kunt er gratis bandenplaksets krijgen en een fietspomp lenen.

duinzigt.eu

Pension Café Restaurant Zeerust, Renesse

Ideale pleisterplaats na een fietstocht door de binnenduinen van Renesse, of langs het strand van Burgh naar Renesse, pal naast de strandtrap. Van binnen is het ouderwets en reuzeknus, het terras is groot en ligt pal in de zon, de kaart is prima. En boven is er een pension.

pcrzeerust.nl

IJssalon Geleijnse, Renesse

Het centrum van Renesse is bepaald niet het mooiste wat Zeeland te bieden heeft, maar wie de drommen toeristen en lawaaizaken trotseert en bij Geleijnse binnenwandelt, treft daar een ambachtelijke ijssalon van Italiaanse proportie en allure. Met 48 soorten godsgruwelijk lekker ijs dat zonder kleur- of smaakstoffen bereid is, naar wens ook gluten-, lactose- en suikervrij.

chocolateriegeleijnse.nl

LOGEREN

Het Atelier, Westenschouwen

Ouderwets (uiteraard) maar knus en dicht bij strand, bos en supermarkt.

airbnb.nl/rooms/8862418

De 2 beren, Westenschouwen

Niet getest, wel vaak langsgelopen en van afstand bewonderd: de Grote Beer, de Kleine Beer (met zwembad) en de Duindoorn. Drie vrijstaande huizen van verschillende grootte en capaciteit pal aan het strand. Voor de liefhebber van gebloemde broodtrommels: in de Grote Beer en de Duindoorn is de tijd sinds de jaren zeventig stil blijven staan.

de2beren.nl

WANDELEN

Boswachterij Westenschouwen

Een bos? In Zeeland? Jawel! Aangelegd in de jaren twintig van de vorige eeuw en inmiddels uitgegroeid tot een volwassen sprookjesbos. Er zijn wandelroutes, meertjes, een klimbos bij de ingang, paardrijpaden, fietspaden en mountainbikeroutes, maar desalniettemin kun je er verdwalen zonder iemand tegen te komen. Behalve een ree of een hert. Meer info vind je hier.

Hotpots

En ook Bazaars adjunct hoofdredacteur Maaike Beekers kreeg door semi-local Marieke Beekers ingefluisterd waar te wezen en waar te zijn in Zeeland:

De Domburgsche Bier en Melksalon

'Heerlijke koffie, taart, ontbijt en lunches. Leuke plek, met tuin en veranda. Ze verkopen er ook mooi servies, woonaccessoires, brood en jam & Zeeuwse lekkernijen'.

Weststraat 11, Domburg, bierenmelksalon.nl

De Drukkerij

'Enorm grote, prettige boekhandel in het hart van Middelburg. Groot assortiment boeken, tijdschriften, pennen en fijne schriften. En ook nog koffie en toeristeninfo. Aardig en behulpzaam personeel.'

Markt 51 Middelburg, de-drukkery.nl

Het Badpaviljoen in Domburg

'Met name het terras is zo fijn. Grandeur, kijkt uit over de zee, beetje chique, bekend om het restaurant.'

Badhuisweg 21, Domburg. hetbadpaviljoen.nl

Nog meer leuks

Loverendale, in Oostkapelle, één van de oudste biologisch-dynamische landbouwbedrijven ter wereld. Boerencamping, eetlokaal en winkel. Niet hip, wel heel erg puur en fijn. loverendale.nl

't Hof Welgelegen, aan de Noordweg 402 in Middelburg, boerderijwinkel maar vooral ook fijn vanwege de aanschuifdiners. Zeer goede kok. thofwelgelegen.nl

POP, galerie, winkel met leuke hebbedingen en koffieplek met erg lekkere koffie en onder andere heerlijke zelfgebakken appeltaart. In Domburg: galeriepop.nl

Bijzondere, smaakvolle bed&breakfast: frankrijk-noord.nl, in Westkappelle.

Leuke hebbedingen & woonwinkel: De Zeeuwse Jordaan in Middelburg: dezeeuwsejordaan.nl

Daartegenover, ook in de St Janstraat: Rost. rostmiddelburg.nl

Tot slot: een bijzonder museum over de zee, natuur en landschap – ook erg leuk voor kinderen – met grote landschapstuin: Terra Maris in Oostkapelle.

Het moge duidelijk zijn: op naar Zeeland!